Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boanalys: Räkna med fallande priser på bostadsrätter i Stockholm

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Boprisfallet på bostadsrätter är inte över i Stockholm.

Danske Bank skriver i en analys att priserna kan väntas fortsätta att falla.

Det är utbudet av nyproducerade bostadsrätter kommande månader som "utgör en risk för nya prisfall".

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholm - som baserar sig på uppgifter rapporterade transaktioner från Hemnet - pekar mot en marginell nedgång på 0,2 procent i september, jämfört med föregående månad. 

Givet att höstsäsongen, september till och med december, normalt är säsongsmässigt svagare kan det ses som ett tecken på stabilisering.

 

LÄS OCKSÅ: Debatt: Nu hotar ränteavdragen hela Sverige ekonomi 

 

Det skriver Danske Bank  i en analys på fredagen.

"Faktum är att man sedan botten i januari kan skönja en svagt stigande trend i bostadsrättspriser trots ett rekordhögt utbud av nyproducerade lägenheter. Omsättningen är dock något lägre jämfört med tidigare år", skriver Danske Bank.

Ytterligare prissänkningar på nya bostadsrätter

Banken håller ändå fast vid bedömningen att bostadspriserna ska fortsätta ned, för en total nedgång på 15-20 procent från toppen. De medger dock att det kan ta längre tid än de trott och utvecklingen hittills i år innebär uppåtrisker för den prognosen. Danske Bank räknar fortsatt med att det kommer att krävas ytterligare prissänkningar på nyproduktion, vilket i förlängningen borde spilla över på andrahandsmarknaden. 

" Risk för nya prisfall"

"September visar på endast ett marginellt tapp i Stockholms bostadsrättspriser. Vi framhärdar dock i bedömningen att ett kraftigt stigande utbud av nyproducerade bostadsrätter kommande månader utgör en risk för nya prisfall", säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, i en kommentar.

 

LÄS OCKSÅ: Räntehöjning på gång - så gör du när räntorna stiger

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!