Granskningen i tidningen Hem & Hyra visar flera exempel på falska bostadsannonser med bilder från verkliga bostäder, ofta i en helt annan del av Sverige. Foto: SkärmdumpGranskningen i tidningen Hem & Hyra visar flera exempel på falska bostadsannonser med bilder från verkliga bostäder, ofta i en helt annan del av Sverige. Foto: Skärmdump
Granskningen i tidningen Hem & Hyra visar flera exempel på falska bostadsannonser med bilder från verkliga bostäder, ofta i en helt annan del av Sverige.  Foto: Skärmdump
Internationella blufföretag bakom bedrägerier på bostadsmarknaden Foto: Christine Olsson/TTInternationella blufföretag bakom bedrägerier på bostadsmarknaden Foto: Christine Olsson/TT
Internationella blufföretag bakom bedrägerier på bostadsmarknaden Foto: Christine Olsson/TT

Bedragare försökte hyra ut Lindas hem

Publicerad

En granskning genomförd av Hem & Hyra visar att internationella blufföretag stå bakom allt fler bedrägerier på bostadsmarknaden.

En av dem som drabbats är Linda Enström. Någon utgav sig för att vara hennes inneboende och tänkte hyra ut hennes lägenhet.

– Man har fått en ny syn på hur försvarslös man är mot andra människors illvilja, säger hon.

I de svenska storstäderna blir bostadsmarknaden alltmer pressad i takt med att priset på bostadsrätter har lagt sig på höga nivåer.

Utvecklingen har medfört en ökad desperation bland kunder, vilket i sin tur har skapat en lukrativ marknad för bedragare.

I en granskning av Fredrik Rubin på branschtidningen Hem & Hyra har man tagit fram konkreta exempel på företag som utger sig för att erbjuda bra bostadslösningar till rimliga priser.

Men företagen är egentligen direkta blufföretag.

Bilder från andra länder

Ett av dessa är enligt Hem & Hyra företaget Deserve And Rent. Företagets hemsida registrerades bara två dagar innan tidningens granskning inleddes, trots att man skriver på nämnda hemsida att man som företag existerat i 10 år. Och det visar sig snabbt att deras verksamhet inte är helt legitim.

Bland annat marknadsför man sina lägenheter med falska bilder, som inte alls föreställer de lägenheter man utannonserar. Och bluffen är inte enbart kopplad till Sverige. Utöver en lägenhet i Uppsala, vars bilder egentligen tillhör en lägenhet i Karlstad som har utannonserats på Hemnet, kan man även se annonser från påstådda lägenheter i Madrid, Bryssel och London. Men i själva verket visar bilderna bostäder i Malaysia, Rumänien och Stockholm.

Någon utgav sig för att vara Linda Enström inneboende och försökte hyra ut hennes lägenhet.Foto: Privat

Men bedrägeriet i fråga går längre än bara till falska bostadsannonser. Enligt Hem & Hyra har den ovan nämnda lägenheten i Uppsala inte bara marknadsförts med felaktiga bilder. Deserve And Rent har även publicerat falska kontaktuppgifter för annonsen. Uppgifterna tillhör en person som bor i Uppsala, men som inte bedriver någon form av uthyrningsverksamhet.

Försökte hyra ut hennes lägenhet

En annan som drabbats av den här typen av bedrägerier är Linda Enström, 33, från Umeå, som tidigare berättat om sin upplevelse för Västerbottens-Kuriren.

I slutet av juli befann hon sig nere i Oslo för att sommarjobba, när hon fick ett sms på sitt svenska nummer. Meddelandet kom från en man som berättade att hans son sökte lägenhet i Umeå och att han var intresserad av hennes lägenhet. Men innan de skickade pengarna så ville han veta om det verkligen var Linda Enström som hyrde ut lägenheten.

Men det var det inte. Linda Enström tänkte inte alls hyra ut sin lägenhet och hade inte lagt ut någon annons.

– Då blev jag bara arg. Man blir så upprörd över att någon utnyttjar mig och andra. Det känns som att det reflekteras tillbaka på en själv, säger hon.

Mejlade med bedragaren

När hon förstod vad som var på gång ringde hon upp mannen. Han berättade att han mejlat med någon som utgav sig för att vara Linda Enströms inneboende i flera dagar.

– Det var en väldigt ordentlig mejlkonversation. En person som man skrev med som ställde frågor och beskrev en verklig situation, berättar Linda Enström.

Annonsen var upplagd på Blocket, men enligt den så förmedlades lägenheten av en mellanhand. Den annons som fanns om Linda Enströms lägenhet är nu borttagen och mellanhandens hemsida fungerar inte längre.

Bostadsbrist råder i hundratals svenska kommuner, vilket gör andrahandsmarknaden stor. Foto: Christine Olsson/TT

– Nu kommer det upp meddelanden på ryska om att man inte kan nå dem. Så det var säkert ursprungligen i Ryssland som de satt upp den, säger Linda Enström.

Förlorade 20 000 kronor

Både hon och hennes inneboende har anmält det hela till polisen. Men innan dess han någon gå på bluffen och betala in pengar för hennes lägenhet, berättade polisen för Linda Enström.

– Då var det 20 000 borta som det inte gick att göra något åt, säger hon.

Nu är hon tacksam för att pappan till den som försökte hyra hennes lägenhet hörde av sig. Annars hade det kunnat gå mycket värre, menar hon.

– Man känner sig mindre naiv än man var innan. Man är mer medveten om att om även om man bor uppe i Norrland och hör om saker som hör söderut, så kan det komma åt en här uppe också, säger Linda Enström.

Expressen har sökt Deserve And Rent via mejl.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen