Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bästa tipsen – för dig som ska köpa bostad

"I en trögare marknad går det också bättre att sälja ju äldre byggår du har för fastigheten", säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån, till Dagens industri. Foto: Henrik Montgomery/TT
Bostadsrätter med stort kök, lättmöblerad planlösning och en förening med god ekonomi är också att föredra. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ska du köpa ny bostad?

Här är tipsen för en bra affär, skriver Dagens Industri.

Så förändrades priserna i procent

BOSTADSRÄTTER

Juni-Juli:

Sverige: + 2,9

Stockholm: + 3,5

Göteborg: + 3,3

Malmö + 2,1

Tre månader tillbaka:

Sverige: - 0,9

Stockholm: - 1,5

Göteborg: + 2,1

Malmö + 0,5

Ett år tillbaka:

Sverige: + 6,9

Stockholm: +5,2

Göteborg: + 9,2

Malmö + 13,1

VILLOR

Juni-Juli

Sverige: - 1,1

Stockholm: - 0,4

Göteborg: - 0,9

Malmö: - 0,3

Tre månader tillbaka:

Sverige: - 2,1

Stockholm: - 3,6

Göteborg: - 1,5

Malmö: + 0,3

Ett år tillbaka:

Sverige: + 9,5

Stockholm: +9,4

Göteborg: + 9,3

Malmö + 7,3

Källa: Valueguards index

Vilka bostäder står sig bäst om priserna framöver går ner?

Viktigast vid alla bostadsköp är läget. En tråkig fasad eller omodern insida går alltid att förändra, men inte läget.

– I dag säljer du nedre botten på Valhallavägen utan problem. Men det gjorde du inte hösten 2008 eller i början av 1992, säger Anders Levén, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, till Dagens Industri.

 

LÄS MER: Mäklarspråket – lär dig orden

 

Bostadsrätter med stort kök, lättmöblerad planlösning och en förening med god ekonomi är också att föredra.

– Det som kan påverka värdet ganska kraftigt är om föreningens ekonomi skulle försämras och avgifterna stiger. I en trögare marknad går det också bättre att sälja ju äldre byggår du har för fastigheten, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån, till Dagens industri.

Även låga uppvärmningskostnader är viktiga.

– I dagens låga ränteläge glömmer köpare gärna bort driftskostnader och avgifter, säger Lennart Hagberg, vd på mäklarfirman Husman Hagberg, till Dagens industri.

 

LÄS MER: Bostadspriserna vänder uppåt

 

Amorteringskravet kan påverka

Landets bostadsrätter steg med 2,9 procent mellan juni och juli. Villapriserna i Sverige sjönk med 1,1 procent, enligt Valueguards index. Under sommaren köps och säljs det dock färre bostadsrätter.

Sedan ett år har boräntorna slutat att sjunka ytterligare, påpekar Konjunkturinstitutet och Nordea. De spår att marknaden dämpas i höst. Flera mäklare tror dock på fortsatt högre priser i storstäder på grund av låg ränta och bostadsbrist.

Amorteringskravet infördes i juni och efter augusti och september går det att se eventuella konsekvenser.

Råd till bostadsköpare

LÄGET

Viktigast vid alla bostadsköp är läget. En tråkig fasad eller omodern insida går alltid att göra något åt, läget däremot går inte att förändra. En bostad ska vara en plats som ger välbefinnande och det är viktig att du är saklig och helt införstådd med vad det är du köper. Läget i eller utanför staden, läget i området, läget på tomten. Hur nära kommunikationer, skolor, förskolor, restauranger, affärer, natur, bad.

UNDERSÖK

Undersök fastigheten noga på visning. Ta gott om tid på dig och titta både på ut- och insidan. Är det snö och svårt att se trädgården ska du fråga efter sommarbilder. Var noga och tänk på att det som kan bli kostsamt på ett hus är tak, dränering, el- och uppvärmningssystem. Inne i huset ska du känna efter om det luktar något som skulle kunna vara mögel eller fuktrelaterat.

VAR FÖRBEREDD

Finns besiktningsprotokoll på nätet ska du läsa igenom det innan du går på visningen och sedan ställa frågor till den ansvariga mäklaren om det är något du undrar över. Kontrollerna med kommunen om allt verkar vara som det ska med huset och om det finns bygglov för nuvarande utformning. Ta också med på om huset är radonmätt, det går också att ta reda på hos respektive kommun. Fråga också om det är något på gång i området som kan påverka ett kommande boende i huset du tittar på.

STÄLL FRÅGOR

Fråga, fråga, fråga. Ställ alla frågor du kan komma på till mäklaren. Kan mäklaren inte svara direkt kan du säkert få svar dagen efter när mäklaren stämt av dina frågor med säljaren. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att det är du som köpare som har en undersökningsplikt medan säljaren har en upplysningsskyldighet. Skillnaden mellan plikt och skyldighet är stor och största ansvaret ligger på köparen.

TITTA IGEN

Be att få titta på huset ytterligare en gång och då helst utanför ordinarie visningstid. Du har då mäklaren helt för dig själv och du får oftast mycket mer information än när det är många andra personer runtomkring. Sedan ser man alltid med andra ögon andra gången man ser en bostad.

Källa: Mäklaren Catharina Hillerström Vagli, kopa-hus.se, husvillaguiden.se, kopahus.se

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!