Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankernas vinster på bolån fortsätter minska

Bankernas marginaler på svenska folkets bolån sjönk något andra kvartalet i år, visar siffror från Finansinspektionen (FI).

Den nya marginalen ligger på 1,26 procent – lägsta nivåerna sedan 2014.

Varje kvartal anger FI bankernas samlade marginaler på bostadslån.

Efter 2012 ökade denna kurva brant och nådde 1,71 procents marginal som mest i slutet av bostadskrisens 2017.

Sedan dess har gapet minskats och var vid förra kvartalet 1,29 procent.

Andra kvartalet 2020 visar på en knapp minskning till 1,26 procent – betydligt lägre än toppnoteringen 2017/2018, men också rejält mycket högre än före 2012 då marginalerna låg en bra bit under en procent:

– Bankernas finansieringskostnad för bolån ökade under slutet av det första kvartalet 2020 i den finansiella turbulens som utbrottet av coronaviruset medförde, skriver FI.

Vidare skriver FI att den högre finansieringskostnaden bestod under stora delar av kvartal två, även om den började sjunka under slutet av kvartalet.

– Utlåningsräntan för bolån var i princip oförändrad, vilket tillsammans med högre finansieringskostnader innebär att bruttomarginalen på bolån minskade, skriver FI.

Annons: