Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fortsatt rekordhöga marginaler för bolån

Bankernas bruttomarginal på bolån minskade något under årets tredje kvartal.

Det framgår av Finansinspektionens (FI) kvartalsvisa publicering över bankernas marginal på bolån.

– Bankerna fortsätter att tjäna väldigt stora pengar på svenskarnas bolån och är inte jättesugna på att konkurrera med varandra, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

I slutet av september var marginalen 1,71 procent jämfört mot 1,73 procent i slutet av juni. Bruttomarginalen är fortsatt på en historiskt hög nivå. 

Dina Pengar har tidigare rapporterat att bankernas vinster på bolån ökat undan för undan och vid förra mätningen i augusti för tre månader sedan närmade sig rekordnivåer.

Då, efter andra kvartalet 2017, uppgick bolånemarginalerna uppgick till 1,73 procent, en knapp ökning jämfört med samma period i fjol.

FI konstaterar att det är en del i längre trend med stigande bruttomarginal på boräntor sedan 2011. Bruttomarginalen är i dag på en historiskt hög nivå.

LÄS MER: Snabbaste nedgången på bostadsmarknaden sedan 2008

”Fortsätter tjäna stora pengar”

– Bankerna fortsätter att tjäna väldigt stora pengar på svenskarnas bolån och bankerna är inte jättesugna på att konkurrera med varandra, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Behövs det fler aktörer på bolånemarknaden?

– Absolut. Storbankerna har insett att det går att hålla de här marginalerna och då har alla valt att fortsätta med det. Det kommer nya aktörer, men de är fortfarande för få. Danske bank är den som sticker ut här, säger Bornold.

Bör staten agera via sitt bolåneinstitut SBAB?

– Staten har inte något incitament för att att pressa ner marginalerna eftersom man inte vill att det ska bli för billigt att låna och därmed driva upp bostadspriserna ännu mer, säger Bornold.

Att kunder uppmanas att spela ut aktörerna mot varandra är lättare sagt än gjort.

– Man ska alltid gå till flera banker och förhandla om räntorna. Men tyvärr upptäcker man ganska snabbt att det där ändå inte är så lätt. 

LÄS MER: Dina bolån betalar storbankernas enorma vinster

En knapp minskning

Den något lägre bruttomarginalen det senaste kvartalet förklaras av att bankernas finansieringsvillkor försämrades något under kvartalet.

”För marknadsfinansiering, den del av finansieringen som inte är inlåning, ökade finansieringskostnaden något på såväl kortare som längre löptider. Det ökade bankernas totala finansieringskostnad. Utlåningsräntorna var samtidigt oförändrade. Därmed minskade bruttomarginalen”, skriver FI i dag.

Bankernas marginaler för bolånen ligger på historiskt höga nivåer även om kurvan planat ut. Foto: FINANSINSPEKTIONEN

LÄS MER: Bankernas vinster för bolånen mot rekordnivåer

”Konkurrensen är obefintlig”

Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund, har flera gånger kritiserat de höga marginalerna.

– Jag trodde faktiskt att marginalerna skulle sjunka men det visar sig att de är på väg mot nytt all time high. Det är extremt höga nivåer. Konkurrensen på bolånemarknaden är i det närmaste obefintlig och domineras av fyra stora aktörer, har Håkan Larsson kommenterat.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!