Fortsatt rekordhöga marginaler för bolån

Publicerad

Bankernas bruttomarginal på bolån minskade något under årets tredje kvartal.

Det framgår av Finansinspektionens (FI) kvartalsvisa publicering över bankernas marginal på bolån.

– Bankerna fortsätter att tjäna väldigt stora pengar på svenskarnas bolån och är inte jättesugna på att konkurrera med varandra, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

I slutet av september var marginalen 1,71 procent jämfört mot 1,73 procent i slutet av juni. Bruttomarginalen är fortsatt på en historiskt hög nivå. 

Dina Pengar har tidigare rapporterat att bankernas vinster på bolån ökat undan för undan och vid förra mätningen i augusti för tre månader sedan närmade sig rekordnivåer.

Då, efter andra kvartalet 2017, uppgick bolånemarginalerna uppgick till 1,73 procent, en knapp ökning jämfört med samma period i fjol.

FI konstaterar att det är en del i längre trend med stigande bruttomarginal på boräntor sedan 2011. Bruttomarginalen är i dag på en historiskt hög nivå.

LÄS MER: Snabbaste nedgången på bostadsmarknaden sedan 2008

”Fortsätter tjäna stora pengar”

– Bankerna fortsätter att tjäna väldigt stora pengar på svenskarnas bolån och bankerna är inte jättesugna på att konkurrera med varandra, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Behövs det fler aktörer på bolånemarknaden?

– Absolut. Storbankerna har insett att det går att hålla de här marginalerna och då har alla valt att fortsätta med det. Det kommer nya aktörer, men de är fortfarande för få. Danske bank är den som sticker ut här, säger Bornold.

Bör staten agera via sitt bolåneinstitut SBAB?

– Staten har inte något incitament för att att pressa ner marginalerna eftersom man inte vill att det ska bli för billigt att låna och därmed driva upp bostadspriserna ännu mer, säger Bornold.

Att kunder uppmanas att spela ut aktörerna mot varandra är lättare sagt än gjort.

– Man ska alltid gå till flera banker och förhandla om räntorna. Men tyvärr upptäcker man ganska snabbt att det där ändå inte är så lätt. 

LÄS MER: Dina bolån betalar storbankernas enorma vinster

En knapp minskning

Den något lägre bruttomarginalen det senaste kvartalet förklaras av att bankernas finansieringsvillkor försämrades något under kvartalet.

”För marknadsfinansiering, den del av finansieringen som inte är inlåning, ökade finansieringskostnaden något på såväl kortare som längre löptider. Det ökade bankernas totala finansieringskostnad. Utlåningsräntorna var samtidigt oförändrade. Därmed minskade bruttomarginalen”, skriver FI i dag.

Bankernas marginaler för bolånen ligger på historiskt höga nivåer även om kurvan planat ut.Foto: FINANSINSPEKTIONEN

LÄS MER: Bankernas vinster för bolånen mot rekordnivåer

”Konkurrensen är obefintlig”

Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund, har flera gånger kritiserat de höga marginalerna.

– Jag trodde faktiskt att marginalerna skulle sjunka men det visar sig att de är på väg mot nytt all time high. Det är extremt höga nivåer. Konkurrensen på bolånemarknaden är i det närmaste obefintlig och domineras av fyra stora aktörer, har Håkan Larsson kommenterat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen