Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankerna säger nej
till fler ombildningar

"I många år har det varit relativt lätt att få finansiering vid ombildningar till bostadsrätter. Nu ser vi en stor omsvängning", säger fastighetsrådgivaren Sven-Olof Johansson
Foto: Malin Lööf
"Bankerna har blivit mer restriktiva när det gäller små föreningar, udda fastigheter och okända aktörer", säger Tor Borg, chefsekonom på den statligt ägda banken SBAB
Foto: Anders WiklundTT

Det blir allt svårare för den som hoppas göra ett klipp genom att köpa loss sin hyresrätt. Fler och fler banker säger nej till bostadsrättsföreningars låneansökningar. Det skriver Di.

– I många år har det varit relativt lätt att få finansiering vid ombildningar till bostadsrätter. Nu ser vi en stor omsvängning, säger fastighetsrådgivaren Sven-Olof Johansson till Dagens industri.

Under många år har det varit en vinstlott för den som fått möjligheten att köpa loss sin hyresrätt och ombilda den till bostadsrätt.

Värdeökningen har varit närmast garanterad med stigande bostadspriser och låga räntor.

Bara i Stockholm ombildades nästan 5 000 lägenheter under åren 2012–2014, skriver Di.

Vid en ombildning går hyresgästerna ihop och bildar en bostadsrättsförening som tar ett eller fler banklån och köper loss fastigheten.

Amorteringskravet sätter stopp

Men nu bromsar bankerna, bland annat påverkade av det kommande amorteringskravet.

– Bankerna har blivit mer restriktiva när det gäller små föreningar, udda fastigheter och okända aktörer, säger Tor Borg, chefsekonom på den statligt ägda banken SBAB till Dagens industri.

Sven-Olof Johansson, rådgivare på fastighetskonsultbolaget Cushman-Wakefield, säger till Di att amorteringskravet höjer månadsutgiften för en lägenhet på 75 kvadratmeter med uppemot 2 000 kronor vid en ombildning.

Drabbar främst små föreningar

Mäklarsamfundet påpekar att problemen att presentera en kalkyl som banken accepterar för att bevilja ett föreningslån är tydligast i små bostadsrättsföreningar med få medlemmar.