Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avanza redo utmana storbankernas bolån

Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Avanza tar upp kampen med storbankerna.

Nätmäklaren ligger i stargroparna för att växa på bolånemarknaden.

Nätmäklaren Avanza skriver i ett pressmeddelande att man tänker samarbeta med startup-bolaget Stabelo 2 för att distribuera bolån till en bredare kundgrupp.

”När Avanza grundades för 18 år sedan var visionen att demokratisera sparandet och aktiehandeln. Nu vill vi fortsätta inom andra områden där kunder har möjlighet att spara hundralappar – ja till och med tusenlappar”, skriver Johan Prom, vd för Avanza i utskicket.

”Ny konkurrenssituation”

I en intervju med Dagens Industri i fjol berättade dåvarande vd:n för Avanza, Martin Tivéus, att man anser sig kunna bli en seriös konkurrent till de etablerade bankerna.

– Vi har ett ganska stort inlåningsöverskott, med en inlåning på runt 30 miljarder kronor. Vi såg att vi kunde använda en del av det till bolån så länge vi inte ökar risken. Därför tog vi fram vår bolåneprodukt för private bankning-kunder. Men den går inte att skala upp så mycket. Däremot har vi nu en situation där bolånemarginalerna har ökat upp till runt 200 baspunkter. Med så pass höga marginaler tror jag att storbankerna öppnar upp för en ny konkurrenssituation, sa dåvarande vd:n i intervjun.

Inget bestämt datum

I pressmeddelandet skriver nuvarande vd:n Johan Prom vidare om planerna men kan inte säga när de kommer att sjösättas.

”Vi har som ambition att ständigt utmana finansmarknaden till spararnas och våra kunders fördel, genom att verka för ett billigare, bättre och enklare erbjudande. Vi är fortfarande i inledningsfasen av samarbetet med Stabelo och kan ännu inte säga när vi kan ha ett färdigt erbjudande”.

Avanza en nischbank inom sparande med drygt en halv miljon kunder. I juli 2016 stod man för runt tre procent av den svenska sparmarknaden.