Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Avanza redo utmana storbankernas bolån

Publicerad

Avanza tar upp kampen med storbankerna.

Nätmäklaren ligger i stargroparna för att växa på bolånemarknaden.

Nätmäklaren Avanza skriver i ett pressmeddelande att man tänker samarbeta med startup-bolaget Stabelo 2 för att distribuera bolån till en bredare kundgrupp.

”När Avanza grundades för 18 år sedan var visionen att demokratisera sparandet och aktiehandeln. Nu vill vi fortsätta inom andra områden där kunder har möjlighet att spara hundralappar – ja till och med tusenlappar”, skriver Johan Prom, vd för Avanza i utskicket.

”Ny konkurrenssituation”

I en intervju med Dagens Industri i fjol berättade dåvarande vd:n för Avanza, Martin Tivéus, att man anser sig kunna bli en seriös konkurrent till de etablerade bankerna.

– Vi har ett ganska stort inlåningsöverskott, med en inlåning på runt 30 miljarder kronor. Vi såg att vi kunde använda en del av det till bolån så länge vi inte ökar risken. Därför tog vi fram vår bolåneprodukt för private bankning-kunder. Men den går inte att skala upp så mycket. Däremot har vi nu en situation där bolånemarginalerna har ökat upp till runt 200 baspunkter. Med så pass höga marginaler tror jag att storbankerna öppnar upp för en ny konkurrenssituation, sa dåvarande vd:n i intervjun.

Inget bestämt datum

I pressmeddelandet skriver nuvarande vd:n Johan Prom vidare om planerna men kan inte säga när de kommer att sjösättas.

”Vi har som ambition att ständigt utmana finansmarknaden till spararnas och våra kunders fördel, genom att verka för ett billigare, bättre och enklare erbjudande. Vi är fortfarande i inledningsfasen av samarbetet med Stabelo och kan ännu inte säga när vi kan ha ett färdigt erbjudande”.

Avanza en nischbank inom sparande med drygt en halv miljon kunder. I juli 2016 stod man för runt tre procent av den svenska sparmarknaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen