25 kvadratmeterhuset fick namnet Attefallshuset, efter dåvarande bostadsministern. Foto: ENKELRUM.SE25 kvadratmeterhuset fick namnet Attefallshuset, efter dåvarande bostadsministern. Foto: ENKELRUM.SE
25 kvadratmeterhuset fick namnet Attefallshuset, efter dåvarande bostadsministern. Foto: ENKELRUM.SE
Stefan Attefall. Foto: Sven LindwallStefan Attefall. Foto: Sven Lindwall
Stefan Attefall. Foto: Sven Lindwall

Attefallshusen blev ett fiasko – få vill bygga

Publicerad

Drömmen var 200 000 nya bostäder.

Men Attefallshusen blev inte den succé man hoppades på.

Endast 186 hus har byggdes i landets 20 största kommuner i fjol, skriver tidningen Hem & Hyra.

Den dåvarande bostadsministern – Stefan Attefall (KD) – var drivande när bygglovet slopades på 25 kvadratmeter stora hus för tre år sedan.

Minivillorna skulle inte bara bidra till att minska bostadsbristen för exempelvis studenter, utan även ge nya jobb i främst storstadsregionerna.

 

LÄS MER: Sökbar lista – så mycket steg villapriserna i din kommun

 

– Jag tror att de här husen kommer att användas till många olika saker: studentbostäder, kontor, gäststugor, men också för turism och uthyrningsverksamhet, sa Stefan Attefall då.

Lagändringen klubbades igenom 2015.

Långt under förhoppningen

Nu visar Hem & Hyras granskning att förhoppningarna snarare var drömmar och dessvärre inte sanndrömmar.

186 Attefallshus för bostadsändamål byggdes i landets 20 största kommuner i fjol.

En bråkdel av alla bygganmälningar rörde Attefallsbostäder, endast 1 087 stycken, skriver Hem & Hyra och hänvisar till Boverkets egen formulering: ”Lättnaderna i regelverket verkar således inte leda till några nya bostäder i någon större utsträckning”.

 

LÄS MER: Bostadskrisens lösning – nya hem på villatomter

 

Men det finns ett lysande undantag: Huddinge utanför Stockholm.

Första året efter reformen tog man emot 72 anmälningar, året därpå 48. Och trenden verkar hålla i sig. Förra året redovisas 48 anmälningar. Dock är de flesta anmälningarna från byggföretag som i kraft av Attefallshus hoppas kunna sälja borätter.

”Hushållen tänker sig för”

– Det där med 200 000 nya bostäder var en uppskattning av vad Attefallshusen skulle kunna bidra med om de fick samma spridning som Friggebodarna. Men att bygga ett nytt hus på tomten med bostandard kräver både tid, pengar och eget arbete, och en viss risk. Hushållen tänker sig för, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund till Hem & Hyra.

Friggeboden fick sitt namn efter Birgit Friggebo, folkpartistisk bostadsminister. 1979 lät hon avskaffa bygglovsplikten för hus på tio kvadratmeter eller mindre. Nuvarande friggebodsmått är 15 kvadratmeter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen