Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arvstvisten efter Ribbing – nu ska våningen säljas

Bostaden på Östermalm säljs nu med utgångspriset 10 miljonoer kronor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
En första av tre visningar av Magdalena Ribbings och Thomas Hempels våning hölls på fredagen.
Foto: Leif Brännström
Magdalena Ribbing blev 77 år.
Foto: ANETTE NANTELL / DN
Radiojournalisten Thomas Hempel blev 76 år.
Foto: LENNART ISAKSSON / DN

Nu säljs Magdalena Ribbings och Thomas Hempels våning.

Slutpriset kommer att avgöra hur mycket pengar det blir till arvingarna – och klargöra hur många miljoner den infekterade arvstvisten handlar om.

– En drömbostad, enligt mäklaren bakom försäljningen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Expressen har i två tidigare artiklar uppmärksammat arvstvisten som följde efter att äkta makarna Magdalena Ribbing och Thomas Hempel gick bort med kort tids mellanrum.

Journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing dog i en fallolycka i hemmet i september i fjol. Hon blev 77 år gammal.

Radiojournalisten Thomas Hempel dog i februari i år i en ålder av 76 år. Hempel, som jobbade för Sveriges Radios ekoredaktion under 30 år, var drabbad av Parkinsons sjukdom vilket präglade de sista åren av hans liv.

Magdalena Ribbings arvingar består av sju syskonbarn. På Thomas Hempels sida står två barn från ett tidigare äktenskap som arvingar.

Det är de här båda parterna som är inblandade i arvstvisten.


Detta handlar arvstvisten om

Oenigheten mellan Ribbings syskonbarn och Hempels barn handlar om ett gåvobrev från Thomas Hempel till Magdalena Ribbing.

Tre år efter att paret upprättat ett testamente 2010, där bröstarvingarna och syskonbarnen delar tillgångarna lika, ändrades plötsligt allt.

I brevet, som undertecknades 10 april 2013, skriver Thomas Hempel över hälften av sitt ägande i bostadsrätten på Östermalm i Stockholm till sin hustru Magdalena Ribbing.

Gåvobrevet från den 10 april 2013 (vi har tagit bort namnen på personerna som bevittnade brevet): "Till min hustru Magdalena Ribbing överlåter jag en fjärdedel av vår bostadsrätt (adressen utelämnad av redaktionen) i Stockholm i gåva som kompensation för de stora ekonomiska uppoffringar som hon gjort under hela vårt äktenskap".

Gåvobrevet dök upp vid bouppteckningen efter Magdalena Ribbing i november i fjol, och innebar att Ribbings syskonbarn ärver 75 procent av bostaden medan Thomas Hempels barn lämnas med 25 procent.

Thomas Hempels barn har sedan gåvobrevet blev känt hävdat att pappan på grund av sjukdomstillståndet inte visste vad han gjorde när han skrev på.

– Han förstod inte gåvobrevet, han skrev på något han inte förstod till fullo. Det är omöjligt att det var hans vilja att ta halva arvet från sina barn, har sonen Tobias Hempel tidigare sagt till Expressen.

Tobias Hempel, 47, har också berättar att hans pappa var förtvivlad över gåvobrevet ända till slutet, och ville få det ogiltigförklarat.


Slutpriset bestämmer arvets storlek

Försäljningen av bostaden kommer att klargöra exakt hur mycket arvstvisten handlar om.

Utgångspriset för bostaden är identiskt med priset den värderats till bouppteckningen: tio miljoner kronor.

Magdalena Ribbings och Thomas Hempels våning visades på fredagen för spekulanter.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Lägenheten ligger på femte våningen har fem rum, kök och två toaletter fördelade på 117 kvadratmeter. Avgiften är på 4 375 kronor.

Faksimil från Svensk Fastighetsförmedling.

”Nu finns möjligheten att skapa en drömbostad”, skriver mäklaren i annonsen.

En takhöjd på 2,85 meter, vardagsrum med fransk balkong, stora fönster åt söder och en fungerande öppen spis med kolmårdsmarmor lyfts fram som särskilt tilldragande detaljer i annonsen – liksom att huset, som uppfördes 1932, ritats av den kände arkitekten Ragnar Östberg.

”Fastigheten är kulturhistoriskt grönklassad av Stockholms Stadsmuseum. Det innebär att fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”, heter det i mäklarens beskrivning.


Grannlägenheten fyra miljoner dyrare

Att bostaden läggs ut för just tio miljoner kronor sammanfaller med vad den värderades till vid bouppteckningen.

Om man tittar på andra försäljningar i fastigheten finns det mycket som tyder på att slutpriset kommer att rusa uppåt:

En trerumslägenhet i fastigheten såldes i somras för 9 950 000 kronor och ett kvadratmeterpris på drygt 97 000 kronor.

Ytterligare en annan trea i fastigheten gick för 10 500 000 kronor, vilket innebar ett kvadratmeterpris på nästan 103 000 kronor.

Ovanför bostaden där Ribbing och Hempel bodde ligger en fyrarumslägenhet som också är ute till försäljning. Den är mindre än Ribbings och Hempels, men går ut för 13,9 miljoner.

Bostaden ligger på femte våningen i det här huset.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om Ribbing/Hempels bostad säljs för 100 000 kronor per kvadratmeter innebär det ett slutpris på 11,7 miljoner.

Själva arvsstriden handlar i så fall om knappt tre miljoner kronor.

Första visningen hölls under fredagen.

LÄS MER: Enkla stegen – så skyddar du ditt arv