Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny storbank höjer räntan: ”Viktigt att inte få panik”

”Försök spara nu när räntorna är så låga. Vi vet att de kommer att gå upp, vi vet bara inte när eller hur mycket”.
Foto: VICTOR BROTT
Handelsbanken blir nu fjärde bank att höja räntor efter Riksbankens besked.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nordea blev på onsdagen femte bank att höja boräntorna efter Riksbankens reglering av reporäntan i december.

Men det behöver inte betyda att du ska binda ditt bolån.

– Det är viktigt att inte få panik, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer. 

I dag, onsdag den 9 januari, börjar Riksbankens nya styrränta gälla. Det var i december som Sveriges centralbank meddelade att man höjer räntan från rekordlåga minus 0,5 procent till minus 0,25 procent – den första höjningen på sju år.

Och nu följer bankerna efter.

Först ut var SBAB, som redan dagen efter Riksbankens besked meddelade att man höjer flera av sina bolåneräntor.

Sedan följde Swedbank efter, och därefter även Länsförsäkringar.Handelsbanken höjer räntor

I början av veckan höjde Handelsbanken sina listräntor. Det är det rörliga lånet med bindningstid på tre månader och ettårslånet som höjs med 0,2 procentenheter. Även tvåårslånet höjs, med 0,15 procentenheter.

Sen tidigare (april i fjol och juni 2017) har Handelsbanken sänkt räntorna på bolån bundna på tre, fem, åtta och tio år.

Lägsta listräntan hos banken har nu lån bundna på tre år, följt av två år.

Även hos Danske Bank, Länsförsäkringar och SEB är tvåårslån billigare än rörligt, enligt listräntorna.Både Nordea och Avanza höjer

På onsdagen meddelade Nordea att man följer efter.

Boräntorna höjs med 0,20 procentenheter för lån med tre månader och ett års löptid, medan räntan på bolån med tre års bindningstid sänks med 0,10 procentenheter.

Samtidigt sänker man räntan för treåringen med 0,10 procentenheter till 1,89 procent.

– De korta marknadsräntorna har stigit efter Riksbankens besked om höjd reporänta, vilket gör att vi har fått högre upplåningskostnader. Samtidigt är trenden för de längre marknadsräntorna snarare nedåtgående och därför väljer vi nu att ytterligare sänka boräntan på ett av våra bundna alternativ, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea, i ett pressmeddelande.

Även Avanza har höjt sin tremånadersränta, från 1,09 till 1,34 procent. Det är en höjning med 0,25 procentenheter.

"Anledningen till höjningen är det förändrade ränteläget. där exempelvis Riksbanken nyligen har höjt reporäntan med 0,25 %”, skriver Avanza.


LÄS MER: Här är storbankernas nya miljardvinster på dina lån 


"Finns bra räntor att binda på"

Är det då läge att binda?

– Jag tycker inte det, inte för de flesta. Men det handlar inte så mycket om när man ska binda utan om vem man är som person, säger Christina Söderberg på Compricer.

Hon fortsätter:

– Det finns bra räntor att binda på så det behöver inte vara fel att binda, om du känner dig osäker, vill säkra upp vad du betalar och vet att du inte kommer att flytta.

”Vi kan få lägre räntor men det kommer vara väldigt lite i så fall, så man gör ingen stor förlust om man binder. Man kanske till och med vinner lite”, säger Christina Söderberg.
Foto: COMPRICER

Christina Söderberg säger att bolånekunderna kan se sina bundna bolån som en typ av försäkring.

– Man betalar kanske lite extra men man vet hur mycket man kommer att betala varje månad och vet att räntan inte höjs.”Inte fel att ha rörlig ränta heller”

Historiskt sett har det dock lönat sig att välja rörlig ränta.

Och om räntorna sänks ytterligare blir det svårt att byta till ett billigare bolån. Dessutom kostar det om man behöver bryta ett bundet bolån, exempelvis vid flytt.

– Och vi kommer att ha låga räntor, även rörliga, lång tid framöver så det är inte fel att fortsätta ha rörligt heller, säger Christina Söderberg.

Enligt henne är det viktigaste av allt att se till att ha en bra ränta – oavsett om den är rörlig eller bunden. Kolla på vad bankerna har för listräntor, och sätt sedan i gång att pruta.

– Det första du ska göra är att ringa din bank, fråga vad du har för ränta och kolla om du har kvar din rabatt. Har du runt listräntan ska du få ner räntan, och om banken vägrar är det dags att börja titta på andra banker.Experten: Drabbas inte av panik

Det går att jämföra bankernas listräntor och snitträntor på exempelvis Compricer eller Konsumenternas.

Dessutom är det bra att ha is i magen.

– Det är viktigt att inte få panik för att räntorna plötsligt börjar höjas. Bankerna har räknat på att vi ska klara betydligt högre räntor än de här, så de flesta av oss klarar det, säger Christina Söderberg.

Hon fortsätter:

– Det är mycket möjligt att räntorna kommer att sänkas igen eller inte höjas mer på ett tag. Så det är ingen panik. Försök i stället spara nu när räntorna är så låga.

Annons: