Anders Borgs uppmaning: ”Sänk skatterna för vanliga”

Den förre finansministern Anders Borg gästar Expressen TV:s Dina Pengar.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I torsdagens avsnitt av Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar pratar Anders Borg om sin syn på skatter.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

Anders Borg vill se en ny fastighetsskatt.

Samtidigt skickar han en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson, S:

Tänk på de ”vanliga” människorna.– Man kan inte ta bort värnskatten och finansiera med bensinskatter, säger han i Expressen TV.

Anders Borg var Sveriges moderate finansminister i den borgerliga regeringen mellan 2006 och 2014. Han är bland annat känd för att ha skött Sveriges finanser i samband med krisen 2008.

I torsdagens avsnitt av Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar pratar han om sin syn på skatter. Han säger bland annat att den kommande skattereformen – som S, MP, C och L har aviserat – bör ge tillbaka till ”vanliga människor”.Anders Borg om skattereformen

– 80-90 procent av reformen bör handla om att sänka skatterna för vanliga människor. Med en åldrande befolkning och en stor teknologisk omställning behöver vi ha en arbetsmarknad som fungerar bättre, säger han.

Anders Borg vill se att arbete lönar sig. Han fortsätter med ett antal konkreta förslag:

”Man måste balansera det här, att de som ska betala skatterna också får del av skattesänkningarna”, säger Anders Borg.
Foto: Expressen TV

– Man kan till exempel ta bort den låga matmomsen och sänka skatten för arbete och pensioner. Man skulle kunna ta bort ränteavdragen gradvis och då igen sänka skatten på arbete. 

– De pengar som betalas av vanliga människor måste också föras tillbaka till vanliga människor. Man kan inte ta bort värnskatten och finansiera med bensinskatter, då kommer vi ha gula västar över hela Stockholm.Borg vill se en ny fastighetsskatt

Anders Borg har tidigare sagt att Sverige skulle behöva en fastighetsskatt igen – som han själv var med och tog bort för drygt tio år sen.

Vad har fått dig att ändra dig?

– Sverige behöver göra en del för att produktiviteten ska öka så vi har råd med högre löner. Vi behöver sänka skatten på arbete och säkra finansiell stabilitet. Den höga skuldsättningen är vår stora akilleshäl i svensk ekonomi. Ska man göra något åt det måste man nog vara beredd att titta på ränteavdragen och trappa av dem, säger Borg.

Han fortsätter:

– Jag tror också det skulle vara en fördel om vi kunde öka beskattningen på fastigheter. Jag tror fastighetsavgiften vi har i grund och botten är bra, men man skulle kunna höja gränsen så riktigt högt värderade villor och bostadsrätter också får betala en del av skatten.Vill höja och utöka fastighetsavgiften

Det skulle enligt Anders Borg innebära att de som har råd med dyra bostäder får betala mer i skatt. De pengarna tycker han sen kan användas bland annat till att ta bort värnskatten och höja brytpunkten, så att de personer som betalar skatterna också gynnas av dem.

”Det finns alltid en risk att en lång period av tillväxt leder till för hög skuldsättning, inflation och obalanser och då kommer en mer allvarlig smäll. Men jag tycker inte vi är framme där än”, säger Anders Borg.
Foto: Expressen TV

En stor del av svenska folket tyckte tidigare att fastighetsskatten var godtycklig. Och Anders Borg tror det är ”politiskt omöjligt” att gå tillbaka till det gamla systemet.

– Men i dag har vi en högsta fastighetsskatt på 10 000 kronor. Man skulle kunna införa en högre gräns på 20 000 eller 30 000 men med en lägre skattesats, och vidga skatten även till bostadsrätter.

– Då blir det ingen större höjning av den enskildes fastighetsskatt men man skulle förmodligen få in väsentligt mer pengar.Anders Borg tror på låga bolåneräntor

En annan sak som har varit på tapeten på sistone är stigande räntor. Men Anders Borg tror de kommer fortsätta vara låga – och han säger att det är nödvändigt.

– Jag tror det är väldigt klokt av Riksbanken att trampa tillbaka lite grann, moonwalka ut ur rummet som Michael Jackson, och klargöra att nu blir det inga fler räntehöjningar, säger den förre finansministern.

Han fortsätter:

– Men en svagare utveckling på bostadsmarknaden kommer inflationen bli låg, och då bör centralbankerna hålla räntorna låga.


Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar sänds torsdag klockan 19.15.