Anders Borg ledde ”Draktåget” mellan Stockholm–Göteborg.Anders Borg ledde ”Draktåget” mellan Stockholm–Göteborg.
Anders Borg ledde ”Draktåget” mellan Stockholm–Göteborg.
Före resan intervjuades han av Di TV.Före resan intervjuades han av Di TV.
Före resan intervjuades han av Di TV.

Anders Borg: Sverige kommer drabbas hårt

Publicerad

Bostadsmarknaden utgör ett stort hot mot svenska ekonomin.

Det säger  Anders Borg i en intervju med Di TV.

– Sverige kommer att drabbas hårt vid nästa lågkonjunktur, säger den tidigare finansministern.

Anders Borg var på Centralstationen i Stockholm för att leda ”MTR Express Draktåget” mellan Stockholm–Göteborg.

Finansprofilerna Lena Apler, Sven Hagströmer, Gunilla von Platen och Mattias Miksche ska på måndagens tågresa gå in med pengar till – eller nobba – åtta bolag på jakt efter investerare.

Stabilt läge – just nu

I en intervju med Di TV strax före avgång kokade han ner Sveriges stora problem till en trio av bostadsmarknaden, skatteklimatet och arbetsmarknaden.

– Just nu ser vi en stabilisering på bostadsmarknaden, med låga räntor och starka hushåll. Men när det kommer en nedgång i världsekonomin kommer Sverige att drabbas kraftigt. Vi har höga huspriser, skuldsatta hushåll och vi har stora koncentrerade banker. Det gör oss konjunkturkänsliga, säger Anders Borg.

När får vi en nedgång?

– Det här året och nästa kommer att vara bra, men en nedgången kommer.

Tänker inte återgå till politiken

Han ger stöd åt det nya skärpta amorteringskravet

– Det är nödvändigt att fortsätta att skärpa regelverket både med amorteringar och med bankernas likviditet eftersom det här innebär stora riskmoment för Sverige.

Vilken skatt vill du ändra på om du skulle bli finansminister igen?

– Nu har jag inte tänkt återgå till politiken, men det som behövs göras är att sänka skatten på arbete. Det kan man göra exempelvis genom att trappa av ränteavdragen.

Han säger också att han vill ha en översyn av ägarbeskattningen för att stärka det inhemska ägandet när bolag från exempelvis Kina knackar på dörren.

Hur stor är sannolikheten för att vi får se en Alliansregering efter valet?

– Det blir svårt för att bilda regering för nåt av blocken, det bästa vore om man får till stånd ett blocköverskridande samarbete. Det troliga är att vi får en serie av svagare regeringar och med fler politiska kriser än vi upplevt historiskt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen