Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Borg: Huvudlöst av Ingves att höja räntan nu

Riksbanken förväntas höja räntan. Det är obegripligt varför Sverige ska höja räntan, säger före detta finansministern Anders Borg.
Stefan Ingves.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: August Jerner

I nästa vecka presenterar Riksbanken sin penningpolitiska rapport.

Då väntas besked om att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter.

Förre finansministern Anders Borg befarar att en räntehöjning kommer att slå mot svensk ekonomi. Inte minst unga på bostadsmarknaden kommer att få det ännu kärvare.

– Varje gång Sverige står inför en kris höjer Riksbanken räntan. Det är märkligt, säger Borg.

Riksbanksfullmäktige sammanträder på måndagen, och på torsdag i nästa vecka, klockan 09.30, presenteras rapporten med besked om reporäntan.

Det mesta talar för att Riksbanken nu höjer räntan från minus 0,25 till noll. Enligt riksbankchefen Stefan Ingves finns det utrymme för det.

”Det är obegripligt att höja”

Men många ledande ekonomer håller inte med. Anders Borg, finansminister i Alliansregeringen 2006-2014, är starkt kritisk till den väntade räntehöjningen.

– Riksbanken har målat in sig i ett hörn och bundit sig till att räntan ska höjas, säger Borg i en tv-intervju med Expressens politikreporter Karolina Skoglund.

Han tycker det är obegripligt om Sverige höjer räntan när alla andra centralbanker i världen sänker.

– Vi ser väldigt tydligt att inflationen i världen är låg och kommer att bli lägre. Svensk ekonomi kommer att bromsa upp så vi behöver lägre räntor, inte högre.

Riksbankchefen Stefan Ingves presenterar sin rapport torsdag 19 december.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Annons:

Den förre finansministerns råd till Riksbanken är att låta räntan ligga still. Och kanske återkomma med en ny sänkning.

– Då skulle vi få lite lägre bolåneräntor så att vi kan hålla uppe tempot i svensk ekonomi.

– Vi har rätt hög arbetslöshet i Sverige och skulle behöva mer efterfrågan och högre tillväxt så att fler kunde få jobb.

Anders Borg ser bistrare tider framöver, framför allt i den exportkänsliga verkstadsindustrin. I det läget är det ”huvudlöst” att höja räntorna säger han intervjun.

Vad händer med hushållens ekonomi nu när högkonjunkturen är över? Före detta finansminister Anders Borg tror att det hade behövts en högre tillväxt.

Svårare för unga att skaffa bostad

Exministern bedömer ändå inte att svenska hushåll behöver vara jätteoroliga över konjunkturen.

– Vi står inte inför någon krasch, men vi skulle behöva ha en lång period av hög tillväxt nu när många nya människor kommit till Sverige och står utanför arbetsmarknaden.

Unga människor som försöker ta sig in på bostadsmarknaden hör också till förlorarna om räntorna på bostadslån börjar stiga igen, tror Borg.

– Om aktiviteten i ekonomin minskar byggs det mindre och då blir det ännu svårare att komma in på marknaden.

Hur skulle du recensera Stefan Ingves gärning som Riksbankchef?

– Stefan Ingves har varit en väldigt bra riksbankchef, men det är huvudlöst att höja räntan när alla andra länder i världen sänker.

TV: Dominika Peczynski om maken Anders Borg

Dominika Peczynski berättade för Niklas Svensson om hur det kändes precis innan hon och Anders Borg skulle gå ut offentligt med deras förhållande.
Annons: