Booli har tagit temperaturen på bostadsmarknaden. Och den är rejält nedkyld efter att amorteringskravet trädde i kraft 1 juni.
Det tar längre tid att sälja en bostad nu än före amorteringskravet – i nästan hela landet. I Stockholms län har den genomsnittliga annonstiden ökat från 11 till 20 dagar mellan vecka 18 och 24. Samtidigt har hela landet haft höga bostadspriser i maj, som sjunkit en del under juni månad.
Den största procentuella prisskillnaden står Västerbottens län för. I maj var priset för en genomsnittlig bostad 1,9 miljoner, i juni 1,3 miljoner. Motsvarande period 2015 ökade i stället medelslutpriset med 11 procent mellan maj och juni i Västerbottens län.
I Stockholms län har medelslutpriset bara gått ned procent mellan maj och juni i år. Förra året ökade det i stället med 2 procent under samma period.
Matilda Adelborg: "På sin vakt"
I Uppsala län gick medelslutpriset ned med 4 procent mellan maj och juni. Motsvarande period 2015 minskade det med 1 procent.
– Om man ska köpa eller sälja är man nog väldigt på sin vakt just nu, Matilda Adelborg, marknadskoordinator på bostadssajten Booli.
– Det är många som tvingats prissänka sin bostad. Man kanske har trott att det skulle bli samma rusch som förra våren då man pratade om amorteringskravet. De mest oroliga sålde nog förra året. Det var en väldig hets då som inte är normal.
– En del av de som nu lägger ut till försäljning har kanske sneglat på vad grannen fick förra året och räknar med motsvarande i dag.
Men siffrorna visar entydigt att så inte är fallet.
Säljare har höga förväntningar
Många husägare som gått i säljtankar har förväntat sig ett liknande prisrace som inför det planerade, men stoppade amorteringskravet 2015 . Säljare har därför haft höga prisförväntningar, och satt lägsta pris för högt och nu motvilligt tvingats sänka eller dra tillbaka sitt objekt från marknaden
Samtliga län, med undantag för Jönköpings län, har en större andel prissänkta objekt i juni än i maj.
LÄS OCKSÅ: Amorteringskravet – allt du behöver tänka på
– Det tar längre tid att sälja och folk är avvaktande. Det kan bero på att det skrivs, säger Matilda Adelborg.
Den återhållsamma marknaden kommer kanske att slå åt andra hållet i höst.
Större utbud kan vänta
– Jag tror det blir det jätteutbud på bostäder augusti. De som inte fått sin bostad såld nu kommer helt enkelt tillbaka framåt hösten och vill sälja, säger Matilda Adelborg.
Prisras?
– Det är inte säkert. Det beror alldeles på hur folk reagerar. Folk måste fortfarande ha någonstans att bo. Jag tror inte blir någon chock varken uppåt eller nedåt.
Säljarna har helt enkelt dragit tillbaka sitt objekt, eller avvaktar med att försöka sälja i hopp om att priset kanske blir bättre i höst.
– Det ska mycket till innan man väljer att sänka sitt utropspris, många ser det som en sista utväg. Det är ju inte roligt att behöva sänka sina förväntningar när det handlar om en så stor affär. Det är många som valt att avvakta med försäljningen när man inte fått det pris man förväntat sig, och det kommer vi först se resultatet av i höst, säger Matilda Adelborg.
Topp 5 län med högst andel prissänkningar, alla bostadstyper
Alla bostadstyper, tipsperiod: vecka 24 2016.
1. Värmlands län och Blekinge län: 10,7 procent.
2. Kronobergs län: 10,3 procent.
3. Hallands län: 9,3 procent.
4. Skåne län: 8,6 procent.
5. Gävleborgs län: 8 procent.