Prisökningarna för mindre lägenheter har mattats av rejält, enligt ny statistik från Booli. Foto: Anders Wiklund/TTPrisökningarna för mindre lägenheter har mattats av rejält, enligt ny statistik från Booli. Foto: Anders Wiklund/TT
Prisökningarna för mindre lägenheter har mattats av rejält, enligt ny statistik från Booli. Foto: Anders Wiklund/TT
I Stockholm i augusti minskade snittpriset för större lägenheter, över 80 kvadratmeter, med 5 procent. Foto: Fredrik Sandberg/TTI Stockholm i augusti minskade snittpriset för större lägenheter, över 80 kvadratmeter, med 5 procent. Foto: Fredrik Sandberg/TT
I Stockholm i augusti minskade snittpriset för större lägenheter, över 80 kvadratmeter, med 5 procent. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Amorteringskravet har kopplat greppet

Publicerad

Amorteringskravet har tagit ordentlig skruv på den heta Stockholmsmarknaden.

Prisökningarna för mindre lägenheter har mattats av rejält, enligt ny statistik från Booli.

Priserna för större lägenheter har till och med sjunkit något.

– De stora lägenheterna i Stockholm är också de dyraste lägenheterna i landet, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Priserna för minde lägenheter i storstäderna har bromsats upp rejält, enligt ny statistik från Booli, som tagit prisstatistik för medelpriserna för augusti i år, jämfört med de två föregående åren.

I år låg snittpriset för en mindre lägenhet i Stockholm, upp till 39 kvadratmeter, på 2 878 230 kronor, vilket är en uppgång med 3 procent jämfört med augusti i fjol.

I augusti i fjol låg prisökningen på 19,6 procent jämfört med samma månad 2014, enligt Boolis sammanställning.

– Det är antagligen en respons till ökade kostnaden på grund av amorteringskravet, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli, om avmattningen.

Drabbar unga köpare

Enligt Matilda Adelborg är det de unga köparna som har påverkats mest av amorteringskravet, eftersom de inte har samma kapital som äldre med framgångsrika bostadskarriärer bakom sig.

– Det är också många unga som tidigare fått hjälp av föräldrarna som lånat upp på sitt boende. Troligtvis är det många som inte har möjlighet att göra detta i dag, säger hon.

Men trots den höga prisnivån tvivlar Matilda Adelborg på att Stockholmslyorna nått taket.

– Däremot kan det vara så att priset stabiliserar sig lite mer på den här höga nivån, snarare än att öka i samma takt som tidigare.

I augusti var prisökningen jämfört med ett år tidigare 13 procent i Göteborg och 17 procent i Malmö. Mellan augusti 2014 och samma månad i fjol ökade priserna i Göteborg med 17,5 procent och med 2,3 procent i Malmö.

Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Stora lägenheter har backat

I Stockholm i augusti minskade snittpriset för större lägenheter, över 80 kvadratmeter, med 5 procent till 5 628 774 kronor, medan augustipriserna mellan 2014 och 2015 ökade med 26,7 procent.

– De stora lägenheterna i Stockholm är också de dyraste lägenheterna i landet. Det är för dessa lägenheter som månadskostnaden ökar mest på grund av amorteringskravet, säger Matilda Adelborg.

Minskat snittpris med 3,9 procent

I Göteborg uppgick prisökningstakten till 21 procent i augusti i år medan augustipriserna mellan 2014 och 2015 ökade med 19 procent.

I Malmö var prisökningen för större lägenheter 14 procent i augusti, jämfört med samma månad i fjol. Under samma period mellan 2014 och 2015 minskade snittpriset med 3,9 procent.

Malmös bostadsmarknad har historiskt släpat efter Stockholm och Göteborg, men börjar nu komma ikapp både Stockholm, enligt Matilda Adelborg på Booli.

– Det är den stad av dessa tre som har högst procentuell prisökning från augusti föregående år, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen