Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ambassaden har flyttat
– trots grannprotester

En bil med diplomatskylt står på parkeringen inne på gården till 42-miljonersvillan i Saltsjö-Duvnäs. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Afghanistans nuvarande ambassadbyggnad med utsikt över lilla Väsjön utanför Edsberg i Sollentuna kommun. Fastigheten har smått historiska anor. Huset, som är en större villa, byggdes av Volvos grundare Assar Gabrielsson och stod klart för inflyttning 1929. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Området ligger vackert vid vattnet med utsikt över Duvnäsviken. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Grannprotesterna var förgäves.

Afghanistan har i tysthet flyttat sin ambassad till Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm.

– Den nya adressen är införd i diplomatlistan, bekräftar kanslirådet Patric Nilsson på Utrikesdepartementet.

Den formella flytten av Afghanistans ambassad ägde rum i förra veckan och i fredags fördes den nya adressen in i Utrikesdepartementets speciella diplomatlista.

– De har anmält den nya adress och vi har fört in adressen i diplomatlistan. De omfattas av immunitet i och med att de gjort detta, säger kanslirådet Patric Nilsson. Och tillägger:

- Det här med immuniteten innebär inte att vi anser att det inte behövs sökas bygglov för ändring av användning av fastigheten.

Ambassaden har anmält adressen

Expressen har begärt ut en del av skriftväxlingen mellan Utrikesdepartementet och Afghanistans ambassad i den infekterade ''bostadsfrågan''. Och av skriftväxlingen framgår tydligt att ambassaden har anmält adressen i Saltsjö–Duvnäs som sin nya adress för ambassaden. Den konsulära verksamheten är dock kvar tills vidare på den gamla adressen utanför Sollentuna, men väntas flytta till Saltsjö–Duvnäs senare.

 

LÄS MER: Raseriet i villaidyllen  

 

För Nacka kommun kommer beskedet som en kalldusch. Den diplomatiska immuniteten betyder att kommunen inte kan ingripa mot eventuella förändringar  som bryter mot det lokala regelverket, till exempel överträdelse av detaljplanen som reglerar att det inte får förekomma kontorsverksamhet i området.

– Om de fortsätter att göra om huset till en ambassad utan att ha sökt bygglov kan det utgå ett vite, har kommunjuristen Sylvia Ryel tidigare sagt till Expressen.

I mejlet bekräftas den nya adressen. Foto: Ambassaden

Grannar har protesterat vilt

Grannarna i överklassidyllen i Nacka kommun har protesterat vilt mot Afghanistans planer på att flytta ambassad och den konsulära avdelningen från sin nuvarande adress utanför Sollentuna till Saltsjö-Duvnäs. Bland de klagande finns tidigare Sandvik-chefen Olof Faxander.

Grannbråket uppstod när Afghanistan köpte en 42-miljonersvilla på den exklusiva adressen Strandpromenaden 1/Skepparbacken 2B med utsikt över Duvnäsviken. Köpet i sig medförde inga klagomål. 

Delar av korrespondensen. Foto: Ambassaden

Grannfriden bröts när ambassadör Hameed Haami under ett informationsmöte med grannarna berättade att inte bara ambassadresidenset, alltså ambassadörens bostad skulle inhysas på adressen, utan också själva ambassaden och den konsulära avdelningen.

Grannarna pekade på att detaljplanen inte tillät några kontor i området och kommunen utfärande också en så kallad stopporder för att förhindra eventuella externa ombyggnander eller tillbyggnader kopplade tilll fastigheten.

Grannar skrev brev till Margot Wallström

Flera av grannarna har i brev till utrikesminister Margot Wallström protesterat mot flyttplanerna. Brev har också skickats till Afghanistans president. 

 

LÄS MER: Margot Wallström dras in i bråket om ambassaden 

 

Inom Utrikesdepartementet finns det en stigande oro att grannbråket ska smitta av sig på avtalet mellan Sverige och Afghanistan. Det är ett avtal som reglerar att landet ska ta emot de 1000-tals landsmän som inte får flyktingstatus i Sverige utan blir utvisade.

– Det finns en risk att Afghanistan på ett eller annat sätt vägrar att ta emot de som utvisas, har en källa inom regeringskansliet uppgett för Expressen.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!