Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alt fler svenskar tror att bostadspriserna stiger

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: TT NYHETSBYRÅN

De svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i september jämfört med vad de gjorde föregående månad.

Det visar SEB:s boprisindikator.

Boprisindikatorn visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

På en månad har den siffran stigit från 26 till 33.

Av de tillfrågade tror 52 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 49 procent förra månaden, medan 19 procent tror på fallande priser, jämfört med 23 procent föregående månad.SEB noterar att störst ökning noteras i Stockholm där boprisindikatorn steg till 22 från 5.

– De regionala skillnaderna minskar betydligt. Stockholm har den senaste tiden släpat efter övriga med en mycket mer försiktig syn på boprisutvecklingen. Nu verkar dock stämningsläget i huvudstadsregionen stabilisera sig och boprisindikatorn tar ett stort kliv närmare resten av landet, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 5 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,21 procent, upp jämfört med 0,12 procent föregående månad.

Annons: