Allt fler tvingas sälja till priser under förväntan

Publicerad

Tröga affärer, oroliga säljare och färre galna budgivningar.

Den tidigare överhettade bostadsmarknaden i huvudstaden har svalnat av.

– I övriga landet är det fortfarande säljarnas marknad, men i Stockholm har det slagit över och blivit köparnas, säger Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån.

Det är för tidigt att påstå att Stockholms fastighetsmarknad sjunker, möjligen kan man säga att man känner av en skakning på nedre däck.

Om man jämför augustisiffrorna i år med de två föregående åren tillkom det betydligt fler bostadsrätter och villor på marknaden i år, enligt bostadssajten Hemnets statistik.

Bostäder som också visat sig svårare att sälja när hösten rivstartade med stor visningshelg förra veckan.

 

LÄS MER: Rekordmånga objekt – priserna kan pressas 

 

När mäklarjätten Fastighetsbyrån samlat in intryck från sina mäklare drar man flera slutsatser från höstupptakten:

Trögare försäljningar och längre utdragna affärer. Bostäder som såldes på några dagar tidigare tar nu veckor att sälja.

Färre objekt säljs före visning än före sommaren.

De galna budgivningarna med objekt som stiger okontrollerat i värde förekommer fortfarande, men har blivit betydligt ovanligare.

Fler missnöjda säljare som får nöja sig med en mindre försäljningssumma än vad man hoppats på.

En större grupp köpare visar sig ha svårare att få ihop till finansieringen, i kölvattnet av amorteringskravet som slagit igenom med full kraft.

– I övriga landet är det fortfarande säljarnas marknad, men i Stockholm har det slagit över och blivit köparnas, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Enkäten visar hur Stockholm svängt

Han baserar statistiken på företagets senaste mäklarpanel, där 430 mäklare runtom i landet svarat på frågor om bostadsmarknaden.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig nu” prickar mäklarna ut sina intryck på en tiogradig skala från ”köparnas” på noll till ”säljarnas” på tio.

 

LÄS MER: Byggandet slår rekord – men priserna är höga 

 

För första gången hamnar bostadsmarknaden i Stockholm närmare köparnas än säljarnas: 4,61.

Siffran kan jämföras med övriga Sverige, där siffran tippar över mot ”säljarnas marknad”:

Sverige: 6,38.

Göteborg: 6,24.

Malmö: 7,11.

Större ort: 6,87.

Mellanstor ort: 7,16.

Liten ort: 6,95.

Större prisskillnad mellan objekten

På Sveriges andra mäklargigant, Svensk fastighetsförmedling, har man märkt av de trögare försäljningarna i Stockholm men vill inte prata om en bostadsmarknad i kris.

– Utbudet har ökat och det gör det alltid i augusti. Men sett över tid så ser det ändå ganska normalt ut. Vissa försäljningar tar något längre tid men egentligen är det sunt när man gör sitt livs största affär, säger Andreas Moritz, försäljningschef på Svensk fastighetsförmedling.

 

LÄS MER: Så har bostadspriserna utvecklats i din kommun 

 

Däremot, menar han, är det större prisskillnader än tidigare mellan attraktivare bostäder och mer ordinära.

– Det har blivit mer objektsrelaterat. Bra lägen och starka föreningar betalar sig och säljs fortfarande till rekordpriser. Sen ska vi inte glömma att efterfrågan fortfarande är stor liksom inflyttningen till Stockholm, säger Andreas Moritz.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen