Costa Blanca i Alicante-provinsen söder om Valencia i Spanien har länge varit populärt bland svenskar. Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅNCosta Blanca i Alicante-provinsen söder om Valencia i Spanien har länge varit populärt bland svenskar. Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Costa Blanca i Alicante-provinsen söder om Valencia i Spanien har länge varit populärt bland svenskar. Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Nu går främst svenskar, britter och tyskar i täten för stigande bostadsköp. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGNu går främst svenskar, britter och tyskar i täten för stigande bostadsköp. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nu går främst svenskar, britter och tyskar i täten för stigande bostadsköp. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Allt fler svenskar köper bostad på Costa Blanca

Publicerad

Costa Blanca håller på att bli Costa Suecia.

På fem år har antalet svenska bostadsköp ökat med 78 procent, i fjol köpte 1 372 svenskar hus eller lägenheter i området.

Endast britterna var värre.

Costa Blanca i Alicante-provinsen söder om Valencia i Spanien har länge varit populärt bland svenskar, mycket tack vare byggexplosionen i Torrevieja.

Nu går främst svenskar, britter och tyskar i täten för stigande bostadsköp även andra områden på Costa Blanca, som regionen kring Altea.

– Stor del har varit köp i Torrevieja men de sista tre åren har man sett en tydlig ökning i Altea med störst prisökning i Costa Blanca på 14,5 procent, säger Thomas Pettersson, vid mäklarfirman Bosatt Costa Blanca.

Han förutspår en vidare prisökning med närmare 30 procent de närmsta åren.

 

5 orsaker – därför väljer svenskar Costa Blanca

1. Sol och värme i form 320 soldagar per år

2. Enkel resväg, många bolag flyger till Alicante.

3. Fortfarande förhållandevis låga priser, trots senaste årens ökningar.  

4. Naturen och badstränderna anses vara bland Spaniens bästa.

5. Stort utbud av restaurangliv, äventyrsparker och golf.

I de norra delarna av Costa Blanca kring just Altea och Albir, betalar svenskar i genomsnitt 200 000 euro (drygt två miljoner kronor) för lägenheter eller radhus, enligt statstik från Bosatt Costa Blanca.

– Vi märker tydligt att svenskar söker sig till området och redan från start har intresset varit stort, säger Thomas Pettersson.

 

LÄS OCKSÅ: Länderna där du lever bäst på din pension 

Så ser köparen ut

Statistik från nätsökningar i området visar att:

Aktiviteten bland svenskar är tre gånger större än bland norrmännen.

De typiska köparna i Alicante-provinsen är 45–65 år.

Antalet som söker efter bostad via nätet är lika många över 65 år som de som är mellan 34–44 år.

Siffror från spanska myndigheter visar utlandsköpen ökat med 17,6 procent sedan 2016. Alicante-provinsen ligger i topp framför Malaga, Barcelona, Madrid, Baleärerna och Valencia.

 

Att tänka på innan husköpet

Välj en mäklare med omsorg som kan tillhandahålla en heltäckande service. De flesta kan hjälpa till med NIE-nummer, bankkontakter och juridisk rådgivning, men alla kan inte bygg och renovering. 

Hör av dig till mäklarna i god tid innan du åker ner. Det kan ta tid att få en visning och utbudet förändras varje vecka efter vecka.

Ha en plan för finansiering klar. Det går utmärkt att låna pengar även i spanska banker. Efter kreditprövning kan man i normalfallet få belåna 50% av värdet. Räntorna är ungefär desamma som i Sverige.

Hemförsäkring kan man teckna via spansk bank eller med något av försäkringsbolagen.

Det går bra att skriva kontrakt utan att ha spanskt personnummer men vid tillträdet ska du ha ordnat med s.k NIE-nummer för att kunna äga fastighet. Det kan man ordna via spanska ambassaden eller lokalt hos polisen i Spanien. Ta mäklaren till hjälp.

Räkna med 12,5–15 procent i påslag på köpesumman i skatter, avgift till notarie, registreringsavgift och juridisk hjälp.

 

En viktig orsak till den svenska vågen är flygkommunikationerna – SAS, Norwegian och Ryanair flyger direkt från Sverige.

– Flygalternativen är många och det är en bra start, säger Daniel Nilsson, som bor i Alicante och jobbar som vd för Fastighetsbyrån Utland.

 

LÄS MER: Nya Spanien-trenden – hus bortom turistorterna 

Lägre priser på Costa Blanca

Den andra faktorn är prisbilden.

– Den stora skillnaden mot Costa del Sol är att bostadspriserna är lägre och därför är målgruppen bredare här, säger Daniel Nilsson.

Bostäder för 120 000 euro är inget ovanligt.

– I just i den prisklassen är det svårt att något på Costa del Sol, därför ökar också volymen här på Costa Blanca, säger Daniel Nilsson som sett ett ökat intresse både norr och söder om Torrevieja.

Många köper inne i staden Alicante som med 300 000 invånare erbjuder både sol, bad, shopping och ett rikare kulturliv än mindre orter.

Det svenska intresset för regionen tycks bara öka.

– Vi har precis öppnat nytt kontor inne i centrala Alicante mot bakgrund av att vi ser den här efterfrågan och de här affärsmöjligheterna för oss, säger han.

TRE AKTUELLA PRISEXEMPEL I COSTA BLANCA

Lägenhet i Albir: Pris 235.000 euro. 2 sovrum, 1 badrum och gemensamt poolområde.Foto: Bosatt Costa Blanca

 

Lägenhet i Altea: 175.000 euro, 2 sorvum, 1 badrum och gemensamt poolområde.Foto: Bosatt Costa Blanca

 

Villa i Altea: 285.000 euro, 3 sovrum, 2 badrum och gemensamt poolområde.Foto: Bosatt Costa Blanca
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen