Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt fler mäklare tror på stigande bostadspriser

Bostadsmarknaden är en het potatis just nu, och många följer prisutvecklingen med spänning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Foto: Fastighetsmäklarförbundet

Botten på bostadsmarknaden är nådd.

Det tror allt fler mäklare – som nu spår en prisuppgång de kommande månaderna, enligt en färsk undersökning.

Samtidigt tror en majoritet på fortsatt sjunkande priser.

Antalet mäklare som spår en prisuppgång på bostadsmarknaden de kommande tre månaderna blir allt fler. De ökar från 14 till 19 procent.

Det visar en färsk mäklarpanel från Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard.

Ett trendbrott, enligt Fastighetsmäklarförbundet.

– Det kan bero på att mäklarna spår att fler bostadssäljare och köpare försöker hinna göra affär innan det nya amorteringskravet träder i kraft 1 mars, säger vd:n Carolina Stegman i ett uttalande.

 

LÄS MER: Gatorna med Sveriges dyraste bostäder 2017 

 

"Säljarna vinnare på bostadsmarknaden"

Det ger ett fönster på cirka två månader. Nu tror Stegman att aktiviteten på bostadsmarknaden kommer att öka under denna tid.

– De köpare som vill slippa det skärpa amorteringskravet får nu bråttom med sina bostadsaffärer, vilket gör säljarna till vinnare på bostadsmarknaden, säger Carolina Stegman.

 

LÄS MER: Nya siffror visar: Bopriserna har stigit 

 

Trots att antalet mäklare som tror på stigande priser ökar är de fortfarande i minoritet.

Av de tillfrågade mäklarna i mäklarpanelen tror 41 procent på stillastående priser – medan 40 procent tror att priserna kommer att fortsätta sjunka.

Mäklare: Medierna påverkar mest

Samtidigt har Mäklarsamfundet genomfört en undersökning, som Dagens industri har tagit del av. Den visar att 36 procent av mäklarna tror att priserna kommer att fortsätta sjunka, medan drygt hälften tror att bostadsrättsmarknaden nu har nått en botten.

 

LÄS MER: Experten: Räkna med dubbelt så hög ränta

 

Enligt dem är det dock inte de stundande skärpta amorteringskraven som påverkarna köparna och säljarna mest – utan mediernas rapportering.

– Är man orolig för att sälja vågar man inte köpa, då blir det en ond cirkel. Många påverkas mycket av medierna, mer än de borde, säger Catharina Lager Sundberg, vd och fastighetsmäklare på Karlsson & Uddare i Stockholm, till Di.

Enligt nyhetsbyrån Direkt, som har tagit del av Hemnets köparbarometer, tror nu även något fler kunder på stigande bostadspriser framöver.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!