Bostadsmarknaden är en het potatis just nu, och många följer prisutvecklingen med spänning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLBostadsmarknaden är en het potatis just nu, och många följer prisutvecklingen med spänning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Bostadsmarknaden är en het potatis just nu, och många följer prisutvecklingen med spänning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Foto: FastighetsmäklarförbundetCarolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Foto: Fastighetsmäklarförbundet
Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. Foto: Fastighetsmäklarförbundet

Allt fler mäklare tror på stigande bostadspriser

Publicerad

Botten på bostadsmarknaden är nådd.

Det tror allt fler mäklare – som nu spår en prisuppgång de kommande månaderna, enligt en färsk undersökning.

Samtidigt tror en majoritet på fortsatt sjunkande priser.

Antalet mäklare som spår en prisuppgång på bostadsmarknaden de kommande tre månaderna blir allt fler. De ökar från 14 till 19 procent.

Det visar en färsk mäklarpanel från Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard.

Ett trendbrott, enligt Fastighetsmäklarförbundet.

– Det kan bero på att mäklarna spår att fler bostadssäljare och köpare försöker hinna göra affär innan det nya amorteringskravet träder i kraft 1 mars, säger vd:n Carolina Stegman i ett uttalande.

 

LÄS MER: Gatorna med Sveriges dyraste bostäder 2017 

 

"Säljarna vinnare på bostadsmarknaden"

Det ger ett fönster på cirka två månader. Nu tror Stegman att aktiviteten på bostadsmarknaden kommer att öka under denna tid.

– De köpare som vill slippa det skärpa amorteringskravet får nu bråttom med sina bostadsaffärer, vilket gör säljarna till vinnare på bostadsmarknaden, säger Carolina Stegman.

 

LÄS MER: Nya siffror visar: Bopriserna har stigit 

 

Trots att antalet mäklare som tror på stigande priser ökar är de fortfarande i minoritet.

Av de tillfrågade mäklarna i mäklarpanelen tror 41 procent på stillastående priser – medan 40 procent tror att priserna kommer att fortsätta sjunka.

Mäklare: Medierna påverkar mest

Samtidigt har Mäklarsamfundet genomfört en undersökning, som Dagens industri har tagit del av. Den visar att 36 procent av mäklarna tror att priserna kommer att fortsätta sjunka, medan drygt hälften tror att bostadsrättsmarknaden nu har nått en botten.

 

LÄS MER: Experten: Räkna med dubbelt så hög ränta

 

Enligt dem är det dock inte de stundande skärpta amorteringskraven som påverkarna köparna och säljarna mest – utan mediernas rapportering.

– Är man orolig för att sälja vågar man inte köpa, då blir det en ond cirkel. Många påverkas mycket av medierna, mer än de borde, säger Catharina Lager Sundberg, vd och fastighetsmäklare på Karlsson & Uddare i Stockholm, till Di.

Enligt nyhetsbyrån Direkt, som har tagit del av Hemnets köparbarometer, tror nu även något fler kunder på stigande bostadspriser framöver.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen