Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya mäklarprognosen: Nu vänder bopriserna

"Det kokar ner till att människors livsstilsförändringar styr bostadsmarknaden mer än rädslor", säger Carolina Stegman.
Foto: Fastighetsmäklarförbundet
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bopriserna kommer att vända – och gå upp de kommande tre månaderna.

Det tror allt fler mäklare.

En förklaring är att skärpta amorteringskrav rycker närmare.

– Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, säger Carolina Stegman på Fastighetsmäklarförbundet.

Varje månad frågar Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard en mäklarpanel vad den tror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Förra månaden syntes ett trendbrott:

Allt fler mäklare tror att botten är nådd – och spår en prisuppgång framöver. En trend som håller i sig även denna månad.


LÄS MER: Trots en skakig marknad – priser på småhus steg 


Fler mäklare tror på högre priser

Enligt en färsk undersökning tror 25 procent av de tillfrågade mäklarna på en prisuppgång de kommande tre månaderna. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra månaden.

– Mäklarna träffar kunder varje dag och märker ett ökat intresse av att sälja och köpa bostad. Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett uttalande.

Januari är den månad då flest par skiljer sig, samtidigt som många satsar på nya jobb. Det kan skapa nya bostadsbehov.

– Behovet av att byta bostad blir för många därför viktigare än rädslan för prisnedgång. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman.


LÄS MER: Börsoron – hårt slag för skakig bostadsmarknad 


Amorteringskravet pressar köpare

De som tror på sjunkande priser den kommande tremånadersperioden är dock fortfarande i majoritet: 31 procent. Närmare hälften, 44 procent, tror på stillastående priser.

En annan sak som kan tänkas påverka mäklarnas tro på den framtida prisutvecklingen är att regeringen från och med den 1 mars inför skärpta amorteringskrav.

– Man vet att säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar gälla. Många familjer som har haft planer på att byta bostad under hösten men avvaktat på grund av den turbulenta marknaden känner sig nu pressade att agera, säger Carolina Stegman i sin kommentar.

Annons: