"Det kokar ner till att människors livsstilsförändringar styr bostadsmarknaden mer än rädslor", säger Carolina Stegman. Foto: Fastighetsmäklarförbundet"Det kokar ner till att människors livsstilsförändringar styr bostadsmarknaden mer än rädslor", säger Carolina Stegman. Foto: Fastighetsmäklarförbundet
"Det kokar ner till att människors livsstilsförändringar styr bostadsmarknaden mer än rädslor", säger Carolina Stegman. Foto: Fastighetsmäklarförbundet
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nya mäklarprognosen: Nu vänder bopriserna

Publicerad

Bopriserna kommer att vända – och gå upp de kommande tre månaderna.

Det tror allt fler mäklare.

En förklaring är att skärpta amorteringskrav rycker närmare.

– Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, säger Carolina Stegman på Fastighetsmäklarförbundet.

Varje månad frågar Fastighetsmäklarförbundet och Valueguard en mäklarpanel vad den tror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Förra månaden syntes ett trendbrott:

Allt fler mäklare tror att botten är nådd – och spår en prisuppgång framöver. En trend som håller i sig även denna månad.

 

LÄS MER: Trots en skakig marknad – priser på småhus steg 

 

Fler mäklare tror på högre priser

Enligt en färsk undersökning tror 25 procent av de tillfrågade mäklarna på en prisuppgång de kommande tre månaderna. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra månaden.

– Mäklarna träffar kunder varje dag och märker ett ökat intresse av att sälja och köpa bostad. Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett uttalande.

Januari är den månad då flest par skiljer sig, samtidigt som många satsar på nya jobb. Det kan skapa nya bostadsbehov.

– Behovet av att byta bostad blir för många därför viktigare än rädslan för prisnedgång. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman.

 

LÄS MER: Börsoron – hårt slag för skakig bostadsmarknad 

 

Amorteringskravet pressar köpare

De som tror på sjunkande priser den kommande tremånadersperioden är dock fortfarande i majoritet: 31 procent. Närmare hälften, 44 procent, tror på stillastående priser.

En annan sak som kan tänkas påverka mäklarnas tro på den framtida prisutvecklingen är att regeringen från och med den 1 mars inför skärpta amorteringskrav.

– Man vet att säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar gälla. Många familjer som har haft planer på att byta bostad under hösten men avvaktat på grund av den turbulenta marknaden känner sig nu pressade att agera, säger Carolina Stegman i sin kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen