Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt fler mäklare tror på fallande bostadspriser

Osäkerheten på bostadsmarknaden består. Allt fler mäklare tror nu att priserna på bostäder kommer att falla ytterligare, visar en enkät från Fastighetsmäklarförbundet. 

– Mäklarnas tveksamhet ökar, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. 

Andelen mäklare som tror på en prisnedgång på bostadsmarknaden under kommande tre månader har under de fyra senaste veckorna ökat från 23 procent till 27 procent. Det visar Fastighetsmäklarförbundets enkät som i samarbete med Valueguard löpande ber mäklare i hela landet svara på vad de tror om prisutvecklingen kommande tre månader. 

LÄS MER: Köpare tror på fortsatta fall för bostadspriserna 

Samtidigt har andelen som tror på prisuppgång minskat, och det från 32 till 27 procent. 

Allt som allt är det dock lika många som bedömer prisuppgång som tror på prisuppgång kommande månader, enligt enkäten. De allra flesta tror dessutom på stillastående priser, 46 procent. 

"Mäklarna ser förändringar tidigt"

– Marknaden är ostabil och fastighetsmäklarnas tveksamhet ökar. Det beror troligen på det stora utbud av bostäder som det rapporteras om, framför allt för bostadsrätter, och att det är svårt att få i väg nyproduktion, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet i en kommentar. 

LÄS MER: Det vill partierna göra med din boendeekonomi 

– Dagligen rapporteras det om att det går trögt på flera håll, även om det ser olika ut och skiljer sig över landet. Spekulanterna tar längre tid på sig, det tar längre tid till avslut och alla får inte det pris som de har begärt. Det påverkar givetvis fastighetsmäklarnas bedömning. De är de första som tidigt ser och känner av förändringar på marknaden och det avspeglas i resultatet, säger Carolina Stegman. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!