Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt fler mäklare räknar med sjunkande bopriser

Andelen fastighetsmäklarna som räknar med sjunkande bostadspriser fortsätter att öka och det är fler mäklare som tror på stigande än sjunkande priser.

Det visar Valueguards Mäklarpanel, som genomförs veckovis i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, och som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

– För tredje månaden ökar andelen mäklare som tror på en prisnedgång och därmed är det även fortsatt fler mäklare som bedömer prisnedgång än prisuppgång, säger Jenny Stenberg, vd för Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Hon tillägger att mäklarna inte är ensamma om att räkna med sjunkande priser, de hör också dagligen från sina kunder om hur deras tankar går kring ökade räntekostnader och bankernas hårdare krav.

 Som alltid är det många parametrar som påverkar både marknaden och mäklarnas bedömning. Ökade räntor är en, fortsatt rekordutbud av bostadsrätter, bankernas hårdare krav samt rapporter om en stundande lågkonjunktur och fallande börs påverkar också. Men samtidigt har vi en fortsatt stark sysselsättning och bostadsbrist på många håll, säger Jenny Stenberg.

Marknadsindikatorn, som mäter nettotalet av de mäklare som tror på stigande respektive sjunkande bostadspriser kommande tremånadersperiod, har de senaste fyra veckorna legat runt minus 12, vilket innebär att cirka 12 procentenheter fler mäklare räknar med en nedgång än en uppgång i bostadspriserna. Nu tror 33 procent av mäklarna på sjunkande bostadspriser, upp från 29 procent förra månaden, medan 21 procent tror på en uppgång, ned från 22 procent.

 

Annons: