Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt fler bygger om innan rot sänks

Funderar du på att renovera innan årsskiftet - då är du inte ensam. Allt fler svenskar passar på att bygga om hemma innan rotavdraget sänks.
Efterfrågan på hantverkstjänster har ökat med 50 procent hos Servicefinder.
Foto: Barbro Wickström
Marknadschef Vishal Nanda ser en ökning.

Allt fler svenskar passar på att bygga om hemma innan rotavdraget sänks vid årsskiftet. Efterfrågan på hantverkstjänster har ökat med 50 procent hos Servicefinder.

– Vi slår i princip rekord varje vecka, säger marknadschef Vishal Nanda.

Den 1 januari sänks rotavdraget från 50 till 30 procent. Många passar därför på att renovera badrummet eller bygga om köket innan det blir dyrare. Efterfrågan på hantverkstjänster har ökat hela året och fortsätter att stiga även nu, enligt tjänsteförmedlingsföretaget Servicefinder.

– Vi ser en jättestor ökning, det ökar vecka för vecka. Ökningen är främst privatpersoner som har tänkt renovera nästa år, men gör det i år i stället för att maximera sitt rotavdrag.

Ökning av försäljning

Servicefinder fungerar som en mellanhand mellan företag och kunder, där kunderna kan skapa en förfrågan om en tjänst och jämföra priser på olika företag. Förfrågningarna om hantverkstjänster ökade med 50 procent i september hos Serviecefinder, jämfört med samma månad förra året.

Även bygghandeln ser en kraftig ökning av försäljningen. Branschorganisationen Bygg- och järnhandlarnas index har stigit mer än 10 procent i år.

– Inom handeln är det en extrem volymökning. Varslet om försämringar i rotavdraget ser vi som en viktig delförklaring, säger Bygg- och Järnhandlarnas vd Ulf Gustafsson.


LÄS OCKSÅ: Malin, 24, vardagssparar och renoverar radhuset själv

Väljer att bygga om

Även de låga räntorna och en stark tillväxt bidrar, enligt Ulf Gustafsson, liksom att så få bostäder finns ute till försäljning.

– Det är ingen större rotation på bostadsmarknaden i dag, jag tror att fler då väljer att bygga om hemma i stället för att köpa nytt.

Trycket på ombyggnationer är så stort att hantverkarna inte hinner med, enligt Vishal Nanda.

– Många konsumenter får inte tag på hantverkare innan årsskiftet.

Att många är så sent ute med sina renoveringar tror han beror på att de upplever informationen kring rotavdraget som otydlig. Alla har inte förstått när sänkningen kommer.

– Diskussionen har funnits ganska länge, men det är först nu konsumenterna reagerar, säger Vishal Nanda.


LÄS OCKSÅ: Prinsessan Estelle spelar högt på börsen


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Så funkar rotavdraget

* Rotavdraget är ett skatteavdrag för reparationer, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad i din bostad. Det gäller bostadsrätter, hus och fritidshus som du äger och bor i (helt eller delvis), men inte hyresrätter. Du kan inte få rotavdrag för att bygga nytt hus.

* Det är hantverkaren som ansöker om rotavdraget, och drar av halva arbetskostnaden på din faktura.

* I dag kan du göra skatteavdrag för halva arbetskostnaden, som mest 50 000 kronor per person och år. Från och med den 1 januari 2016 sänks avdraget till 30 procent av arbetskostnaden, men summan på 50 000 kronor kvarstår.

Källa: Skatteverket