Allt fler bostadsbolag säger nej till skulder

"Jag var ung och dum, hade inte jobb och kunde inte betala", säger Martin Hansson, 33, som blev skuldfri efter 15 år.
Foto: Privat
66 procent av de kommunala bostadsbolagen säger att de ibland godkänner personer med betalningsanmärkningar.
Foto: Christine Olsson/TT

Har du betalningsanmärkning? Då får du allt svårare att få en hyresrätt.

Nästan var fjärde kommunalt bostadsbolag nekar personer med betalningsanmärkning, skriver tidningen Hem & Hyra.

– Det är lätt att hamna där. Det kan räcka med att du blir av med jobbet, skiljer dig eller blir sjuk. Det är ett hårt klimat i dag, säger Martin Hansson, 33, som blev skuldfri efter 15 år.

Martin Hansson var 18 år när han köpte en mobil på abonnemang. Han saknade jobb, tog studielån och tappade kontrollen över sin ekonomi. 

– Jag var ung och dum, hade inte jobb och kunde inte betala, säger han.

Först i år – 15 år senare – kunde han betala av det sista på sin skuld till Kronofogden. Med jobb som personlig assistent och frilansfotograf vill han nu flytta från hyresrätten i Tyringe utanför Hässleholm. 

– Jag vill gärna flytta från min etta till något större, säger han.

Svårare att få hyresrätt

Men även om kronofogdeskulden är betald ligger betalningsanmärkningen kvar i tre år.

För fyra år sedan nekade 17 procent av landets kommunala bostadsbolag personer med betalningsanmärkning. Nu gör 23 procent det. Har du kvar skulder hos Kronofogden säger 45 procent av hyresvärdarna nej, visar Hem & Hyras granskning. 

Över en halv miljon svenskar har betalningsanmärkning.

Senaste numret av Hem och Hyra.

– Många vill nog visa en fin fasad utåt men sitter med skulder upp över öronen. Man kanske skäms och tror att man ska ses som en sämre människa. Det är bättre att prata om det och hjälpas åt, säger Martin Hansson.

Sätts av kreditupplysningsföretag

66 procent av de kommunala bostadsbolagen säger att de ibland godkänner personer med betalningsanmärkningar. 

– En betalningsanmärkning är ju aldrig bra, den visar att man inte har varit så noggrann med räkningarna. Men vi gör en egen bedömning, säger Pernilla Helg på Sundbybergs kommunala bostadsbolag Förvaltaren till Hem & Hyras reporter Eva Jacobsson.

En vanlig missuppfattning är att det är Kronofogden som ger betalningsanmärkningar men de sätts av kreditupplysningsföretagen på uppgifter från Kronofogden.


Här är hela listan från Hem & Hyra: Värdarna som säger nej till betalningsanmärkningar

Så undviker du betalningsanmärkning

1. Räkningen kommer

Betala. Lita inte på att det kommer en påminnelse. Kravet kan skickas direkt till inkassobolag eller Kronofogden. Om du inte kan betala – be om anstånd eller betalningsplan. Få hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare.

2. Inkassokrav

Betala i tid. Om kravet är rätt men du inte kan betala – ring inkassobolaget och försök få anstånd eller betalningsplan.

3. Delgivningsbrev från Kronofogden

Skriv på och skicka in delgivningskvittot. Annars kommer Kronofogden hem till dig för att lämna över brevet. Delgivningen betyder inte att du har godkänt kravet. Betala i tid. Om du inte betalar eller protesterar kommer Kronofogden börja driva in pengarna och du får betalningsanmärkning.

4. Domstol

Om du protesterat måste fordringsägaren gå till domstol för att få ett beslut. Om fordringsägaren inte går till domstol, avskrivs målet. Om du inte besvarar stämningen eller inte kommer till domstolsförhandlingen utdöms en så kallad tredskodom och du får betalningsanmärkning. Om du får rätt när domen faller slipper du betalningsanmärkning. Om fordringsägaren får rätt börjar Kronofogden driva in pengarna och du får betalningsanmärkning.

Källa: Hem & Hyra