Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt färre annonser för nybyggda bostadsrätter

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / /IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

Antalet nya annonser för nyproducerade bostadsrätter som läggs ut på bostadssajten Hemnet minskar kraftigt, särskilt i Stockholm.

I Stockholms län har det inte lagts ut så få annonser på tre år.

Det visar statistik från Hemnet, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

– Antalet nytillkomna nyproducerade bostadsrätter har minskat kraftigt, där Stockholm sticker ut. Detta är intressant mot bakgrund av svårigheterna att sälja nyproduktion. Det kan vara så att byggbolagen nu drar så mycket i bromsen som det bara går och minskar sin produktion, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

I Stockholms län lades det i december ut 215 nya annonser för nyproducerade bostadsrätter till försäljning, 65 procent färre än december 2017, och det lägsta antalet sedan december 2015.

I hela Sverige lades det ut 832 nya annonser, 40 procent ned från ett år tidigare och, förutom i juli i år, det lägsta sedan antalet sedan mars 2016.

 

Utbudet av nytt ökar

Samtidigt som antalet nya annonser minskar har utbudet, av nyproducerade lägenheter, som steg oavbrutet från årsskiftet 2015/2016, planat ut och minskat något på sistone, även det tydligast i Stockholm.

 Utbudet var länge i en starkt uppåtgående trend, vilket berott både på ett ökat byggande och längre försäljningstider. Nu har det vänt ned lite och det är inte omöjligt att den trenden fortsätter med tanke på att antalet bostäder som läggs ut till försäljning minskar, säger Staffan Tell.

I december fanns det runt 12.450 nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet, en bit ned från toppnoteringen på 13.750 i juni. Andelen nyproduktion av det totala utbudet av bostadsrätter var 45 procent i december och ligger därmed kvar runt de 35-45 procent som den uppgått till sedan början av 2017.

Annons: