Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

7 steg för att skydda ditt boende när priserna faller

Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.Foto: nordnet
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Över 50 procent av svenskarna tror på lägre priser på bostadsmarknaden nästa år. 

– Klokt i det här läget är att sälja först och köpa sen, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet. 

Här ger hon 7 tips att tänka på när bostadsmarknaden skakar.

Under torsdagsförmiddagen kom Skops senaste undersökning som visar att svenskarna tror på en prisnedgång på bostadsmarknaden. Enligt siffrorna från undersökningen tror hela 51 procent att priserna på bostadsrätter kommer vara lägre nästa år, medan bara 9 procent tror på en ökning. 

För villapriserna är svenskarna inte fullt så pessimistiska. 39 procent tror på en prisnedgång, medan 9 procent tror på en uppgång. 

Enligt Skops undersökning så är förväntningarna i Stockholm och andra större städer något lägre kring att priserna kommer sjunka, jämfört med resten av landet. 

En majoritet, 52 procent, av svenskarna tror att det är bäst att vänta ett halvår på att köpa bostad, medan 19 procent tror att det är bäst att köpa nu.

Frida Bratt är privatekonom på Nordnet, och hon har sammanställt sju tips att tänka på i tider när priserna på bostadsmarknaden är i gungning. 

1. Försök hålla huvudet kallt

– Om vi får ett fall av betydelse på bostadsmarknaden till följd av coronakrisen så är det viktigt att komma ihåg att ingen förlust är realiserad förrän du ska sälja objektet. Det är framför allt därför man absolut vill undvika en skuld som är högre än bostadens värde. Så länge du sköter räntebetalningar och eventuella amorteringar som du ska finns knappast någon risk att banken säger upp lånet, trots att säkerheten ju tappat i värde. Men faran är om du av någon anledning tvingas flytta, det vill säga om det uppstår ett tillfälle då du tvingas realisera förlusten. Det är då du riskerar att stå med lån kvar, men ingen bostad.

2. Se det positiva

– Det finns positiva faktorer med en liten nedgång på bostadsmarknaden, även om många förstås kommer att få känna av de negativa konsekvenserna. Tröskeln blir lägre för förstagångsköpare att komma in på marknaden. Och du som säljer får kanske lite mindre än du tänkt för din bostad men kanske köper du en ny bostad till ett lägre pris? Köper och säljer du på samma marknad så är det hela ju något av ett nollsummespel. Klokt i det här läget är att sälja först och köpa sen, så du vet vad du har att röra dig med.

TV: Lyckas med sparandet under krisen

3. Gör ett stresstest

– Vad händer om priset på din bostad faller med tio eller femton procent (som vissa experter förutspår)? Den som är mest utsatt är som sagt den som är högbelånad och som av någon anledning inte själv kan bestämma tidpunkt för försäljning, om den exempelvis är en följd av skilsmässa eller arbetslöshet. Om du skulle behöva sälja, riskerar du då att göra det med förlust?

4. Kolla belåningsgraden

– Finansinspektionen har gett bankerna tillåtelse att medge amorteringsfrihet fram till augusti 2021. Det kan vara räddningen för den som i krisen blir av med sin inkomst. Det kan också göra det möjligt att bygga upp en buffert, genom att lägga amorteringspengarna på ett sparkonto. Men du som har en hög belåningsgrad bör inte sluta amortera om du inte har ett bra skäl. Amortering är inte bara ett sparande, utan också ett skydd mot prisfall. Räkna på din belåningsgrad genom att dividera storleken på bolånet med bostadens marknadsvärde, alltså det pris du betalade. Har du en belåningsgrad över 75 procent är det klokt att fortsätta amortera för att få ned belåningsgraden, om du har möjlighet.

5. Kolla balansen i din ekonomi

– Ett annat sätt att mäta hur sårbar du är i en eventuell nedgång i bostadspriserna är att kolla din skuldkvot. Då dividerar du storleken på bolånet med ditt hushålls inkomst under ett år. Man kan mellan tummen och pekfingret säga att en kvot under tre indikerar att skulderna är på en god nivå i förhållande till inkomsten. Har du en hög skuldkvot är det bra att fortsätta amortera ned skulden. Får du ned kvoten minskar din sårbarhet.

TV: De kan bli bostadsvinnare

6. Sänk räntekostnaderna

– Just nu spretar bankernas snitträntor, vilket beror på att vissa banker i högre grad än andra valt att kompensera för lite högre finansieringskostnader i spåren av Riksbankens räntehöjning och turbulensen på de finansiella marknaderna i coronakrisens spår. Dessutom finns utmanare som i högre grad än andra vill plocka marknadsandelar, vilket innebär att de erbjuder bättre räntor. Har du lyft telefonluren och försökt förhandla din ränta? Och, om du har en fin rabatt, har du koll på när den går ut? Håll koll på din ränta och var inte rädd att byta bank om det betyder bättre villkor. Men ha alltid koll på helheten så att du inte åker på avsevärt högre kort- eller pensionsavgifter bara för att få någon punkts lägre bolåneränta.

7. Var beredd på förändringar i räntan

– Riksbanken kommer inte höja bolåneräntan på många år. Men bankerna kan vilja kompensera sig för högre finansieringskostnader, samtidigt som det finns en risk – den är inte stor men den finns – att stora finanspolitiska stimulanser utmanar statsfinanserna på kort sikt vilket kan leda till högre räntor på marknaden. Riksbanken finns där som köpare av både stats- och bostadsobligationer, vilket syftar till att pressa räntorna, men som bolånetagare bör man ändå åtminstone vara beredd på att räntorna kan stiga något. Har du rörlig ränta slipper du binda dig till en bank, men räkna på vad en något högre ränta skulle innebära. Ett alternativ till att binda är att sätta av mellanskillnaden mellan dagens boränta och en ränta på, säg, tre procent.

TV: Glöm inte detta när du går på digital visning

Annons: