Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De betalar mer – efter att fastighetsskatten försvann

Dorotea – dyrare. Foto: LISA MATTISSON
Dorotea – billigare. Foto: MAGNUS JÖNSSON

I en övervägande del av landets kommuner betalar husägare mer pengar i fastighetsavgift i dag än vad man gjorde med fastighetsskatten.

Det visar en granskning som SVT gjort.

Förlorarna finns i glesbygden, medan vinnarna går att hitta i rika kommuner som Täby, Nacka och Vellinge.

Det var 2008 som fastighetsskatten avskaffades för att ersättas av en kommunal fastighetsavgift på 0,75 procent av husets taxeringsvärde.

Frågan drevs hårt av Alliansen och med Göran Hägglund (KD) som den ivrigaste förespråkaren under valrörelsen 2006.

Alla husägare skulle få minskade kostnader, lovade man, men elva år efter reformen ser situationen annorlunda ut.

En granskning som SVT gjort visar att husägare 160 kommuner betalar mer i fastighetsavgift än vad man gjorde med fastighetsskatten.

 

Kraftigt höjda taxeringsvärden

Orsaken går att hitta i uppskrivna taxeringsvärden i en betydande del av glesbygdskommunerna samtidigt som maxtaket successivt ökat till 7 812 kronor i dag.

I kommuner som Gällivare, Pajala och Arjeplog har kostnaden ökat med över 50 procent, skriver SVT. Och i Kiruna med hela 76 procent. 

Samtliga kommuner har haft hus med tidigare låga taxeringsvärden. 

När värdena skrivits upp har det inneburit att summan av den kommunala fastighetsavgiften blivit högre än under tiden med fastighetsskatten.

65 kommuner har fått minskade kostnader och allra mest har husägare i Lidingö och Danderyd tjänat på Alliansens reform från 2008.

 

”Vet inte om detta var meningen”

I de här kommunerna, som båda tillhör skiktet av landets rikaste, slår maxtaket till på låg nivå i förhållande till husets värde.

För dyra villor innebar reformen 2008 en avgiftssänkning på upp mot 40 000 kronor.

– Landsbygden betalar en procentuellt större del i dag än tidigare. Jag vet inte om det var meningen, men så har det blivit, säger Björn Anderson, utredare på ekonomistyrningsverket, som analyserat fastighetsavgiften, till SVT. 

Små vinnare i sammanhanget är glesbygdskommuner med hög utflyttning, vilket pressat ner fastighetsvärdena. Hit räknas bland annat Dorotea, Malå och Överkalix.

Fastighetsskatten var en procent av taxeringvärdet, men till skillnad med den kommunala fastighetsavgiften fanns inget maxtak.

 

Annons: