Riksbankens besked: Lämnar räntan på noll

Riksbankschef Stefan Ingves.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsägare kan räkna med fortsatt låga bolånekostnader närmsta åren.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrat på noll procent. 

Men för första gången på länge flaggar man för en höjning – i slutet av 2024.

Och en höjning kan påverka bolåntagare.

– Men man behöver inte agera alla som kund, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Som väntat lämnar Riksbanken räntan oförändrad på noll procent, trots ökad inflation. Enligt centralbankens prognos kommer räntan också ligga kvar på noll ett bra tag till – men man indikerar en höjning till 0,19 procent i slutet av 2024.

Det är första gången sen i februari 2020 som Riksbanken signalerar att räntan väntas stiga på sikt.

”Äntligen”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter, och fortsätter: ”Räkna med att den tidigareläggs”.

Riksbanken: Inflationen faller tillbaka

I ett pressmeddelande uppger Riksbanken att konjunkturen är stark och att inflationen har stigit snabbt – till stor del på grund av stigande energipriser. I oktober låg inflationen på 3,1 procent men Riksbanken bedömer att den faller tillbaka nästa år.

”Det viktigaste skälet är att energipriserna inte väntas stiga lika snabbt nästa år. Ett annat skäl till att inflationen avtar är att flaskhalsarna löses upp när tillväxten går in i en lugnare fas. För att inflationen ska vara nära målet på sikt krävs att kostnadstrycket ökar mer bestående. Därför behövs ett fortsatt stöd från penningpolitiken”, står det i pressmeddelandet.

Förutom att lämna räntan på noll fortsätter Riksbanken köpa obligationer under 2022 – för 37 miljarder kronor under första kvartalet – ”för att kompensera för kommande förfall i värdepappersportföljen”.

Reporäntan påverkar bolånen

Reporäntan styr bankernas in- och utlåningsräntor som i sin tur påverkar bolåneräntorna. Så hur ska man då som bolånekund agera nu, när Riksbanken har signalerat en höjning?

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, skriver på Twitter att man inte bör försöka tajma sina räntebeslut för bolånen med penningpolitiken:

”Det är svårt, för att inte säga omöjligt. Basera det på din känsla i magen, dvs din egen ekonomi”.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tycker att det är lätt att bli lite för avslappnad i en lågräntemiljö och råder bolånekunder att ”alltid ha koll på sin ränta”.

”Kolla vad du har för ränta och räkna fram utifrån din egen situation hur en räntehöjning kommer att påverka dig och din ekonomi. På så sätt vet du hur din ekonomi påverkas vid en räntehöjning. Och hinner förbereda dig innan den kommer”, skriver hon i ett mejl.

”Glöm inte förhandla räntan”

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, säger att man som bolånekund inte behöver agera alls just nu.

– Vi har väldigt låga räntor. De kommer gå upp lite så småningom men kommer att vara låga en lång tid framöver, säger hon.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, råder bolånekunder att förhandla.
Foto: COMPRICER

Men även hon tycker att man bör ha koll och se över sin ränta så man inte betala för mycket. Jämför banker och pruta.

– Det är inte fel att binda. I dag får man bra ränta om man binder sina lån på kort sikt, max tre år, men du bör vara säker på att du ska bo kvar och glöm inte att förhandla. Men det är inte fel att ha rörligt heller, då kan du hela tiden flytta lånen och få den lägsta räntan.