Börsjättar trotsar Borg - höjer sina bonusar

Publicerad
Finansminister Anders Borg har drivit en hård linje mot höga bonusar.
Men inte många verkar ha lyssnat.
Enligt TT höjer nu flera börsjättar sina bonusar.
Anders Borg har länge velat stoppa chefsbonusarna hos bankjättarna.
Han har kallat bankernas system för "bonusbärsärkargång" och att de "festar som om det vore 1999".
Men enligt en granskning som TT har gjort trotsar nu flera storbolag på börsen Borgs mantra och höjer styrelsearvoden med tiotals procent.
I vissa fall får den som håller i ordförandeklubban flera hundra tusen kronor mer än i fjol.
Handelsbankens ordförande Hans Larsson är den som får den största höjningen, mätt i reda pengar, skriver TT. Vid stämman nyligen klubbades en ökning av Larssons arvode med 650 000 kronor, eller 28 procent, till 3,0 miljoner kronor. Andra exempel på börsjättar som kraftigt höjer arvodena är SKF, Alfa Laval, AB Volvo och Atlas Copco.

Kritisk

Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarfrågor på försäkringsbolaget Folksam, är kritisk.
– Vad är det som gör att man behöver höja med 20 procent? Var inte arbetsbördan lika stor före krisen, under förra högkonjunkturen. Här pratar vi ju inte direkt om människor som är underbetalda från början, säger hon till TT.
Expressen.se har sökt Anders Borg för en kommentar.
– Han har fullt upp med vårpropositionen, säger hans pressekreterare Daniel Valiollahi.
Under onsdagen ska den presenteras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen