Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börsfallet ökar inför slutspurten

Nedgången på Stockholmsbörsen förvärras under onsdagen. Foto: Koji Sasahara

Nedgången på Stockholmsbörsen förvärras under onsdagen. En halvtimme innan stängning står det klar att inget stöd kommer från USA – morgonens nedgång har förvärrats till minus 3 procent.

Världens börser är i skräck just nu. När nya prisfall för råoljan utlöste ett brett fall på Tokyo- och Hongkongbörserna under natten kunde Stockholm inte stå emot när börsen öppnade klockan 9.

Det breda indexet OMXSPI öppnade på minus 1,9 procent, ändå starkare än Frankfurtbörsens minus 2,3 procent.

Oljan på lägsta sedan 2003

Men under dagen har inga nyheter kunnat råda bot på investerarnas rädsla för att en inbromsning i den kinesiska tillväxten ska straffa hela världen.

Oljepriset, en kritisk indikator på tillståndet i den globala ekonomin, fortsätter ned under onsdagen, och ett fat nordsjöolja kostar 27,60 dollar, den lägsta noteringen på 13 år.

När USA-börserna öppnade 15.30 svensk tid var dagens öde beseglat. New York-börsen handlas ned med 2,6 procent, den teknikdominerade Nasdaq-börsen med drygt 3 procent.

Surt igen för Fingerprint Cards

Sämsta aktier på Stockholmsbörsen är råvarubolagen Lundin Mining och SSAB med minus 7 procent vardera, men även småspararfavoriten Fingerprint Cards tar rejält med stryk, minus 6 procent.

Ett av få storbolag som står emot är trädgårdsutrustningstillverkaren Husqvarna, som handlas oförändrat.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!