Nedgången på Stockholmsbörsen förvärras under onsdagen. Foto: Koji Sasahara
Nedgången på Stockholmsbörsen förvärras under onsdagen.  Foto: Koji Sasahara

Börsfallet ökar inför slutspurten

Publicerad

Nedgången på Stockholmsbörsen förvärras under onsdagen. En halvtimme innan stängning står det klar att inget stöd kommer från USA – morgonens nedgång har förvärrats till minus 3 procent.

Världens börser är i skräck just nu. När nya prisfall för råoljan utlöste ett brett fall på Tokyo- och Hongkongbörserna under natten kunde Stockholm inte stå emot när börsen öppnade klockan 9.

Det breda indexet OMXSPI öppnade på minus 1,9 procent, ändå starkare än Frankfurtbörsens minus 2,3 procent.

Oljan på lägsta sedan 2003

Men under dagen har inga nyheter kunnat råda bot på investerarnas rädsla för att en inbromsning i den kinesiska tillväxten ska straffa hela världen.

Oljepriset, en kritisk indikator på tillståndet i den globala ekonomin, fortsätter ned under onsdagen, och ett fat nordsjöolja kostar 27,60 dollar, den lägsta noteringen på 13 år.

När USA-börserna öppnade 15.30 svensk tid var dagens öde beseglat. New York-börsen handlas ned med 2,6 procent, den teknikdominerade Nasdaq-börsen med drygt 3 procent.

Surt igen för Fingerprint Cards

Sämsta aktier på Stockholmsbörsen är råvarubolagen Lundin Mining och SSAB med minus 7 procent vardera, men även småspararfavoriten Fingerprint Cards tar rejält med stryk, minus 6 procent.

Ett av få storbolag som står emot är trädgårdsutrustningstillverkaren Husqvarna, som handlas oförändrat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen