Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börserna rasar i USA efter Donald Trumps tweet

Börsen oroas bland annat av Trumps handelskrig.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / XINHUA/AVALON.RED B950
Dow Jones stängde på minus 799 punkter på tisdagen.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Entusiasmen över beskedet om ”vapenvila” i handelskriget mellan Kina och USA börjar lägga sig.

Det har fått börserna att rasa under tisdagen. Dow Jones stängde på minus 799 punkter – 3,1 procent – medan Standard & Poor's 500 backade 3,2 procent och Nasdaq backade 3,8 procent, rapporterar CNN.

Donald Trumps handelkrig fortsätter att orsaka svängningar på börsen. Efter rejäla ökningar under förra veckan tog börserna ytterligare ett skutt på måndagen – ett resultat av helgens besked om vapenvila mellan USA och Kina.

Efter en middag mellan Donald Trump och Xi Jinping i samband med G20-mötet i Argentina kom man överens om att inga fler tullar ska höjas så länge länderna fortfarande förhandlar med varandra. Det innebär att USA:s höjningar från 15 till 20 procent som planerades till årsskiftet har skjutits fram.

På tisdagen har oron över handelskriget återigen gjort sig påmind, framför allt eftersom det fortfarande finns en osäkerhet över hur det blir med tullarna. Än mer osäkert blev det när Donald Trump tog till Twitter på tisdagen för att kommentera samtalen med Kina.

Trump: ”Jag är en tullman”

”President Xi och jag vill att det här avtalet blir verklighet. Men om inte, minns att jag är en tullman. När folk eller länder kommer in för att göra räder mot vår nations stora rikedom vill jag att de ska betala för privilegiet att få göra det”, skriver presidenten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1069962093301022720
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1069968462724980736

– Marknaden befinner sig nu i ett vänta och se-läge. Marknaden försöker avgöra om det kommer att bli ett riktigt avtal eller inte efter de 90 dagarna, har USA:s finansminister Steven Mnuchin sagt i samband med en konferens, enligt CNN.

Även nivåerna på amerikanska statsobligationer oroar marknaden. Under veckan har skillnaden i ränta mellan den 2-åriga och den 10-åriga obligationen minskat dramatiskt, något som ökar oron för en stundande lågkonjunktur. Inför de flesta långkonjunkturerna har nämligen räntan på den längre obligationen varit lägre än räntan på den kortare.

Techföretag backar

Aktierna för framstående techföretag har tagit rejält med stryk under tisdagen. Både Apple och Googles moderbolag Alphabet har backat över fyra procent. Än värre har det gått för e-handelsjätten Amazon och streamingtjänsten Netflix, som båda tappade över fem procent.

Efter börsstängning twittrar Trump igen:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1070110615627333632

”Vi kommer antingen ha en RIKTIG DEAL med Kina, eller ingen deal alls – då kommer vi att ha höga tullar på kinesiska produkter som skickas till USA”, skriver Donald Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1070110927788347393

På onsdagen blir det dock inga fler ras, eftersom börserna håller stängt för att hedra den borgångne tidigare presidenten George H W Bush.

Under natten mot onsdagen, svensk tid, utlovade Kina att man kommer att agera snabbt för att nå ett avtal med USA, rapporterar AFP.


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!