Foto: Jan Wiriden
 Foto: Jan Wiriden

Börsen klättrar efter japansk ränteskräll

Publicerad

Stockholmsbörsen stiger i öppningen, efter stöd från bland annat den japanska centralbankens räntesänkning.

Rapporterande Telia Sonera stiger, trots avslöjande om nya suspekta affärer och en sänkt policy för utdelningar.

Stockholmsbörsen stiger med cirka en och en halv procent i fredagsöppningen. Det breda indexet OMXSPI är upp med 1,35 procent, och storbolagens OMXS30 med 1,6 procent.

Telia Sonera, som lämnade kvartalsrapport och bokslut klockan 7 på morgonen, ökar med 2,9 procent, efter att ha lämnat en stark rapport rörelsemässigt men med beskedet att teleoperatören från och med nästa år sänker utdelningen.

Nya suspekta affärer i Eurasien

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet har Telia Sonera betalat ut motsvarande 2 miljarder kronor till en nepalesisk affärsman för att kunna öka sitt ägande i en lokal teleoperatör. Lånet bokfördes som en kostnad, med förväntningen att inte betalas tillbaka.

Börsen som helhet får stöd av uppgångar på de asiatiska börserna, som steg på beslutet från den japanska centralbanken att sänka styrräntan till negativt territorium för att få stimulera ekonomin.

Nya räntan minus 0,1 procent

Precis som i Sverige plågas den japanska centralbanken av att målet på 2 procents inflation tycks avlägset, i stället stampar prisökningstakten på eller till och med under noll. Den nya styrräntan sätts till minus 0,1 procent.

Börsen hämtar också styrka från de uppgångar som var i USA under kvällen innan. New York-börsens Dow Jones-index steg med 0,8 procent, och den teknikdominerade Nasdaq-börsen huvudindex Nasdaq Composite med 0,9 procent.

Verkstadsjätten Atlas Copco, som straffades med en nedgång på hela 7,2 procent för sin rapport på torsdagen, stiger men inte lika mycket som övriga börsen – 0,6 proc

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen