Stockholmsbörsen klättrar direkt i tisdagsöppningen. Obs! Genrebild. Foto: Colourbox

Stockholmsbörsen klättrar direkt i tisdagsöppningen. Obs! Genrebild.

 Foto: Colourbox

Börsen klättrar direkt i öppningen

Publicerad

Stockholmsbörsen klättrar direkt i tisdagsöppningen, efter att den tillväxtsiffra från Kina som hela börsvärlden fruktat togs emot mycket mer positivt än väntat.

Stockholms breda index OMXSPI stiger med 1,8 procent, med råvarurelaterade bolag som klara vinnare med en uppgång på x procent.

Klockan tre svensk tid presenterade Kinas nationella statistikbyrå den senaste kvartalsnoteringen för landets tillväxt. Tillväxttakten, 1,6 procent, var lägre än förväntade 1,8 procent vilket paradoxalt gjorde marknaden lättad. Statistik från Kina kontrolleras nämligen av regimen i Peking, vilket har lett till att alltför positiva siffror numera möts med skepsis av handlare och analytiker.

Såväl detaljhandel som industriproduktion kom in något svagare än väntat under december månad.

Uppåt på bred front

När Stockholmsbörsen öppnade är det glada miner över hela linjen. Börsen som helhet stiger med 1,8 procent, och storbolagens index OMXS30 är upp med 1,9 procent.

Bland vinnarna återfinns gruvbolagen Boliden och Lundin Mining, plus 5,9 respektive 4,9 procent. De, liksom många andra råvarubolag, har tagit mycket stryk tidigare i år.

Ericsson fortsätter stark trend

Telekomleverantören Ericsson klättrar med 4,7 procent, efter att redan dagen innan trotsat det dystra humöret och stigit med 3 procent. På måndag höjde Nordea sin rekommendation för Ericsson till köp från tidigare behåll, vilket ser ut att ha fått marknaden att åtminstone kortsiktigt se ljusare på aktien.

Även H&M fick en höjd rekommendation under måndagen, men klädjätten stiger i linje med sitt index, upp 1,9 procent.

Fjolårets aktieraket Fingerprint Cards trotsar året tråkiga trend som raderat ut en tredjedel av bolagets börsvärde och stiger på tisdagsmorgonen med 3 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen