SSAB skär ned med 465 personer. Det är främst de anställda i Oxelösund och Borlänge som berörs. Foto: Susanne Lindholm
SSAB skär ned med 465 personer. Det är främst de anställda i Oxelösund och Borlänge som berörs. Foto: Susanne Lindholm

Börsen jublar när SSAB sparkar 100-tals

Publicerad

SSAB skär ned med 465 personer. Det är främst de anställda i Oxelösund och Borlänge som berörs.

Börsen belönar de hårda tagen med att handla upp ståljättens aktie med drygt 18 procent.

I Oxelösund handlar det 150 arbetare och 80 tjänstemän som riskerar att få gå.

– Man gör ju de här åtgärderna mycket för att blidka börsen och visa att man är handlingskraftigt när det går dåligt, säger Jimmy Gustavsson, klubbordförande på SSAB i Oxelösund.

SSAB har i dag inlett förhandlingar med facken om personalneddragningar på den nordiska verksamheten.

Främst berörs de anställda i Oxelösund och Borlänge, men även Luleå och koncernfunktionerna i Stockholm berörs.

Totalt kommer antalet anställda minska med högst 465 personer, enligt SSAB som uppger att” “personalminskningen är en del av tidigare kommunicerade synergier, men innebär också ytterligare effektiviseringar.”

Antalet anställda i Sverige minskar

Antalet anställda i Sverige väntas minska med högst 415 personer - 265 tjänstemän och 150 arbetare, enligt SSAB.

– Det finns fortsatt en stor överkapacitet på marknaden, vilket också skapar en ökad prispress på stålprodukter. Det innebär att vi måste fortsätta att stärka vår relativa konkurrenskraft, både genom synergierna och genom att hela tiden effektivisera vårt sätt att arbeta i den löpande verksamheten, säger SSAB:s koncernchef Martin Lindqvist i en kommentar.

Neddragningarna ska vara genomförda senast under april.

SSAB:s rapport svagare än väntat

Nedskärningarna meddelas i samband med att ståljätten lämnar rapport för årets sista kvartal. Trots att rapporten kom in något svagare än väntat – och då vinstvarnade SSAB så sent som i december – belönar ändå börsen SSAB med en uppgång på 18 procent i den mest omsatta aktien, SSAB A.

För SSAB i Oxelösund handlar det om 150 arbetare och 80 tjänstemän - totalt 230 personer.

– Vi har besparingskrav på oss och det kommer inte som en chock, säger IF Metalls klubbordförande Jimmy Gustavsson till SVT Nyheter.

Att varslet skulle komma i samband med kvartalsrapporten var väntat, enligt Jimmy Gustavsson.

– Sedan ska det förhandlas. Det ska fungera i vår produktion också, säger han till Dina Pengar.

Jimmy Gustavsson är inte heller förvånad över SSAB:s kurs rusade efter beskedet.

– Tyvärr är det så det fungerar. Så fort man lägger ett varsel reageras det positivt på marknaden. Man gör ju de här åtgärderna mycket för att blidka börsen och visa att man är handlingskraftigt när det går dåligt, säger han.

För de metallarbetare som drabbas ser läget tufft ut, med en marknad som präglas av minskad efterfrågan samtidigt som konkurrensen från stålproduktion i Kina hålls upp av statliga stöd, berättar Jimmy Gustavsson.

– Det är tuff arbetsmarknad för hela IF Metall-kollektivet i Sörmland.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen