Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen godkänner regeringens begäran

Expressens Mats Larsson om de senaste händelserna i England.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson ajournerar det brittiska parlamentet från och med mitten på september.

Drottning Elizabeth har godkänt den brittiska regeringens förfrågan om en fem veckor lång suspendering.

Boris Johnson har tidigare inte velat utesluta att utnyttja ett uppehåll för att hindra parlamentariker från att försöka stoppa en hård brexit den 31 oktober.

Boris Johnson kommer temporärt upplösa det brittiska parlamentet, bara veckor innan landet ska lämna EU den 31 oktober.

Regeringen har bett drottning Elizabeth II om ett fem veckor långt uppehåll, från och med mitten av september till den 14 oktober, rapporterar brittiska medier.

Detta godkändes av drottningen under eftermiddagen under ett extrainsatt sammanträde på det kungliga sommarresidenset: slottet Balmoral, i Skottland.

https://twitter.com/ShippersUnbound/status/1166711697664618498

Corbyn: Hot mot demokratin

En suspendering kommer att göra det mycket svårt för parlamentariker som motsätter sig ett avtalslöst utträde ur EU, en såkallad hård brexit, att förhala processen. 

Enligt den officiella kungörelsen börjar uppehållet tidigast den 9 september och senast den 12 september, knappt två veckor efter att parlamentet öppnat igen efter sommaruppehållet. 

Detta kommer att göra det mycket svårt att klubba igenom eventuella lagar som kan stoppa en hård brexit.

Beslutet har fått mycket kritik, främst från Labour och Liberal Democrat-politiker.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn kallar Boris Johnsons drag för ”ett hot mot vår demokrati”, skriver MailOnline.

Underhusets talman, John Bercow, säger i ett uttalande att ”oavsett hur de försöker måla upp det så är det uppenbart att meningen med uppehållet är att förhindra att parlamentet debatterar brexit”.

Boris plan för drottningens tal

Att temporärt upplösa det brittiska parlamentet kallas prorogation, och innebär ett forcerat avbrott av underhusets sittning, vilken i vanliga fall pågår i ett år.

När parlamentet öppnas igen för en ny sittning, vanligtvis med pompa och ståt av drottning Elizabeth, hålls också ”Drottningens Tal”.

Drottning Elizabeth läser ”Drottningens Tal” vid öppningen av det brittiska parlamentet år 2006.Foto: ARTHUR EDWARDS / AP THE SUN POOL

I ”Drottningens Tal”, som inte skrivs av henne själv, beskriver regeringen i stora drag dess plan för det kommande året.

Enligt No 10 Downing Street handlar prorogationen inte om att försöka stoppa parlamentariker från att sätta käppar i hjulet för Boris Johnsons brexitdrömmar, utan om att den nya premiärministern vill skriva sitt eget ”Drottningtal”.

– Det är dags att en ny regering och en ny premiärminister får lägga ut sin plan för landet efter att vi lämnar EU, säger en regeringskälla till BBC. 

Uppdatera dig på de senaste ekonominyheterna.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!