Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boris Benulics dom står fast: Tre och ett halvt års fängelse

2000 blev Boris Benulic utsedd till vd för elbolaget Kraft & Kultur. Han är skyldig till att ha blåst upp företagets intäkter med 1,5 miljarder kronor Foto: MICHAELA HASANOVIC
2000 blev Boris Benulic utsedd till vd för elbolaget Kraft & Kultur. Han är skyldig till att ha blåst upp företagets intäkter med 1,5 miljarder kronor Foto: MICHAELA HASANOVIC

2000 blev Boris Benulic utsedd till vd för elbolaget Kraft & Kultur.

2011 framkom det att företagets intäkter var kraftigt uppblåsta. 

När bubblan sprack skakade hela den skandinaviska elmarknaden.

2015 dömdes den tidigare vd:n till 3,5 års fängelse i Södertörns tingsrätt.

Nu meddelar Svea hovrätt att de delar tingsrättens bedömning, rapporterar Di.

– Domen är komplett obegriplig. Jag är säker på att den rivs upp i hovrätten. Jag är lugn och full av förtröstan, sa Boris Benulic till Expressen efter domen i Södertörns tingsrätt 2015. 

På onsdagen, den 29 november 2017, fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom. Den tidigare vd:n är fortsatt dömd till 3,5 års fängelse och fem års näringsförbud för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott, skriver Dagens industri

Boris Benulic är skyldig till att ha blåst upp företagets intäkter med 1,5 miljarder kronor. Han har alltid nekat till brott. 

Ytterligare en person döms för medhjälp till grovt bokföringsbrott, men frias från medhjälp till grovt svindleri. Dagsböterna på 30.000 kronor som personen fick i tingsrätten stryks i hovrätten. Domen blir vilkorlig. 

 

LÄS MER: Benulic elrevolution blev en miljardsvindel

Benulic lurade en hel marknad

Härvan i Kraft & Kultur uppdagades för sex år sedan. Kraft & Kultur var ett av de första gröna elbolagen i Sverige. Affärsidén var att sälja både el och kultur. Bolaget blev snabbt en av de största elleverantörerna i Sverige – tills det visade sig att Benulic hade blåst upp siffrorna.

Boris Bunelic har alltid nekat till brott. Foto: MICHAELA HASANOVIC

2000 blev Boris Benulic - tidigare bland annat redaktör på den kommunistiska tidningen Stormklockan och marknadschef på vänsterförlaget Ordfront - vd på Kraft & Kultur. 

70 000 kunder

Kraft & Kultur hade som mest nästan 70 000 kunder. Bolaget konkurrerade med låga priser genom förmånliga långtidsavtal. Problemet var bara att Kraft & Kultur för egen del inte säkrade elpriserna, de såg alltså inte till att de kunde köpa el billigare än vad man sålde för.
För att dölja företagets stora förluster bokförde han icke-existerande inkomster på 1,5 miljarder kronor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!