Enligt finansminister Anders Borg innebär regeringens budget en av de största satsningarna någonsin. Foto: Sven Lindwall
Enligt finansminister Anders Borg innebär regeringens budget en av de största satsningarna någonsin. Foto: Sven Lindwall

Borgs nya krisplan

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen satsar tio miljarder i vårbudgeten för att ta emot hundratusentals nyblivna arbetslösa.
Men vårpropositionen sågas av Socialdemokraterna:
- Moderaterna har förlorat greppet över arbetsmarknaden, säger Thomas Östros (S), ekonomisk-politisk talesman.
I dag presenterar Anders Borg den ekonomiska vårpropositionen som innehåller dystra jobbsiffror.
I år ökar antalet personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program från 85 000 till 137 000 personer. Nästa år ökar siffran till 217 000.
I dagens DN Debatt skriver finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att antalet personer i åtgärder kommer öka till 250 000.

Satsar 10 miljarder

Regeringens lösning: Tillföra 10 miljarder kronor till aktiva åtgärder och arbetslöshetsförsäkringen på tilläggsbudgeten.
- Detta är, såvitt vi vet, den kraftigaste utbyggnaden av de aktiva åtgärderna som genomförs i något europeiskt land och en av de största satsningarna någonsin, skriver Borg och Littorin i debattartikeln.
- Vi tar ansvar för Sverige, tillägger de.
Men Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, var i natt mycket kritisk:

"Bara ökade kostnader"

- Jag hade hoppats på kraftfulla insatser för att erbjuda jobb och utbildning till dem som är arbetslösa, men de här tio miljarderna är i stort sett bara ökade kostnader för arbetslöshetsförsäkring och ersättning till de som är i passiva arbetsmarknadspolitiska insatser.
Östros befarar att många människor kommer att få ägna sig åt "meningslösa aktiviteter".
- 220 000 personer placeras i jobb- och utvecklingsgarantin. Det är en passiv åtgärd. Man gömmer bara undan människor i meningslös aktivitet. - Det här är det som händer automatiskt när man förlorar greppet över arbetslösheten, säger Thomas Östros.
Vårbudgeten innehåller som väntat 7 miljarder kronor extra till kommuner och landsting för att mildra kommande varsel. Men först 2010.
Östros menar att regeringen borde hjälpa kommunerna redan nu.
- Prognsen har blivit 17 miljarder sämre i år mot vad regeringen trodde i höstas. Ändå ger man inte en enda krona mer i år. Det är inte att ta ansvar för jobben och välfärden.

Flaggar för mer åtgärder

Däremot flaggar regeringen för att det kommer fler åtgärder i höst.
- Regeringen kommer också att ha en beredskap för ytterligare insatser i höstens budgetproposition, skriver Littorin och Borg i sitt utspel inför vårbudgeten.
Ministrarna konstaterar att de "inte delar den negativa attityd som funnits mot arbetsmarknadspolitik inte minst bland moderater. När konjunkturen försämras justeras arbetsmarknadsprogrammen nu upp igen".
Thomas Östros var inte imponerad av ministrarnas utspel:
- Det de skriver är ännu ett av deras PR-trick.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen