Peter Eriksson – tveksam till nya kraven. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONPeter Eriksson – tveksam till nya kraven. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Peter Eriksson – tveksam till nya kraven. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅNFinansminister Magdalena Andersson. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Borg anser att Finansinspektionens förslag om tuffare amorteringskrav är bra. Foto: ANNA-KARIN NILSSONAnders Borg anser att Finansinspektionens förslag om tuffare amorteringskrav är bra. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anders Borg anser att Finansinspektionens förslag om tuffare amorteringskrav är bra. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Elisabeth Svantesson är inte överens med sin företrädare om amorteringskraven. Foto: ANNA-KARIN NILSSONElisabeth Svantesson är inte överens med sin företrädare om amorteringskraven. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Elisabeth Svantesson är inte överens med sin företrädare om amorteringskraven. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Regeringen säger ja till amorteringskravet”

Publicerad

Finansinspektionen vill skärpa amorteringskraven och nu ökar pressen på regeringen att fatta beslut så snabbt som möjligt.

En källa säger till Dagens Industri att regeringen kommer att säga ja till de nya kraven.

Förre finansministern Anders Borg ställer sig positiv till en skärpning.

– En rimlig väg framåt, säger han.

Samtidigt ökar irritationen mot bostadsminister Peter Eriksson (MP), som är skeptisk till de nya kraven.

Under måndagen fattade Finansinspektionen, FI, beslut om att ytterligare skärpa amorteringskraven. 

Skärpningen skulle innebära att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av sina skulder utöver dagens amorteringskrav.

Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson kallar kravet för ett "litet plåster på ett stort sår".  

Samtidigt säger hennes föregångare Anders Borg att det är en "rimlig väg framåt".

 

LÄS OCKSÅ: 11 frågor och svar om amorteringskravet 

 

Finansmarknadsminister Per Bolund, MP, sa till nyhetsbyrån TT under måndagen att kravet ska ske så snabbt som möjligt, men kunde inte säga när.

– Vi kommer att arbeta skyndsamt och komma med ett beslut så fort som möjligt.

Först ska frågan diskuteras i regeringen, oklart om det kan ske redan under torsdagens regeringssammanträde.

Sen ska diskussionen vidare med allianspartierna och Vänsterpartiet.

– Vi har varit väldigt angelägna från regeringens sida om att ta fram ett ramverk som hela oppositionen står bakom, säger Bolund till Svenska Dagbladet under måndagen

På finansdepartementet uppges irritationen vara stor mot bostadsminister Peter Eriksson (MP), som även han öppet ventilerat sina starka tvivel mot förslaget.

– Han är mer en talesperson för sig själv än regeringen, säger en källa till Dagens industri.

Per Bolund (MP) vill genomföra de nya kraven så snart som möjligt.Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

Men flera av allianspartierna har redan uttalat tveksamhet. Bland annat pekar man på att det blir svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson har sagt till Svd att amorteringskravet är som "ett litet plåster på ett stort sår". 

M vill hellre ta ett helhetsgrepp på hela bostadsfrågan och utesluter i så fall inte en skärpning av amorteringskravet.

Borg: "En rimlig väg framåt"

Men hennes föregångare, tillika tidigare finansminister i Fredrik Reinfeldts regering Anders Borg, anser att det är en "rimlig väg framåt". 

 

LÄS OCKSÅ: Så smög Anders Borg sig tillbaka i hetluften

 

Han varnar för en fastighetskris under nästa lågkonjunktur om inte åtgärder vidtas. 

"Strukturella reformer är nödvändiga och bör genomföras, men det är inte ett skäl att nu avstå från att stärka den finansiella stabiliteten. Stigande skulder är en betydande makroekonomisk risk och det är klokt att gå vidare med åtgärder för att förbygga att nästa lågkonjunktur fördjupas av en fastighetskris", skriver Borg på Facebook.

Amorteringskravet ska ses som ett logiskt komplement till den expansiva penningpolitiken, skriver Borg vidare. 

"Oron för att amorteringskravet utlöser en lågkonjunktur är överdriven. Det är inte sannolikt att enbart Sverige drabbas av en isolerad fastighetskris när räntorna är låga och världskonjunkturen är stark."

C: "Vi är skeptiska"

Centerpartiets Emil Källström, finanspolitisk talesperson säger i en kommentar: 

- Vi är skeptiska till om det nu är rätt läge att införa ytterligare amorteringskrav. Det är uppenbart att den svenska bostadsmarknaden står och väger och att priserna redan nu börjar falla. Att tillföra ytterligare osäkerhet är inte rätt väg. Faktorer som att hårdare amorteringskrav riskerar att göra det svårare för ungdomar att skaffa sin första bostad och skapar inlåsningseffekter för dem som redan äger en bostad är också saker man måste väga in. 

Emil Källström (C) är skeptisk till förslaget.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson säger att Liberalerna säger nej. 

- Förslaget slår hårt mot unga och äldre på bostadsmarknaden. I ett läge där vi har stor oro på bostadsmarknaden så vore det förödande att spä på den osäkerheten. Därför förutsätter jag att regeringen säger nej till förslaget.

Mats Persson (L) tycker att kraven slår för hårt mot unga och äldre.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Kristdemokraterna: "Fel väg" 

Jakob Forssmed, KD, ekonomiskpolitisk talesperson, skriver på Twitter: 

"Skärpt amorteringskrav fel väg för att dämpa skuldtillväxt. Riskerar inlåsningseffekter, mer trögrörlig bomarknad och svårare för unga att äga bostad." 

I stället får man, skriver Forssmed:

"Nedtrappade ränteavdrag, ändrade riskvikter som motar "mängdrabatt" och regler som underlättar fler bundna bolån."

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson har tidigare sagt "kanske" på frågan om partiet kan tänka sig en skärpning. Flera av partierna, C, L, KD, V och SD, har i stället föreslagit en nedtrappning av ränteavdragen. 

Expressen har sökt finansminister Magdalena Andersson, S, och finansmarknadsminister Per Bolund, MP, samt Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talespersoner. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen