Anders Borg presenterar budgeten under måndagen. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Anders Borg presenterar budgeten under måndagen.  Foto: Maja Suslin / Scanpix

Borg nobbar företagarna

Publicerad
Uppdaterad
Maud Olofsson och näringslivet blir budgetens förlorare. Anders Borg nobbar stenhårt kraven på sänkta arbetsgivaravgifter.
- I det här läget finns det inget skäl, säger han.
Under de senaste veckorna har Alliansregeringen lanserat miljardsatsning efter miljardsatsning.
Men näringslivets förhoppningar om nya sänkningar av arbetsgivaravgiften - något som också var Centerpartiets bud inför budgetförhandlingarna - grusas definitivt när Anders Borg presenterar budgeten för riksdagen i dag.
Det blir ett företagarpaket, men bara egenföretagarna får sänkta sociala avgifter.
Anders Borg hävdar att svenska företag redan är konkurrenskraftiga på grund av den svaga kronan.

"Bred avtalsrörelse"

- Vi står också inför en mycket bred och omfattande avtalsrörelse. Vi vet att sänkta arbetsgivaravgifter oftast leder till att man kompenserar sig. Man använder det utrymmet till lönehöjningar, säger han.
Expressen avslöjade för några dagar sedan att företagar-organisationerna blir allt mer frustrerade över den borgerliga politiken. "Många företagare är besvikna", sa Företagarnas vd Anna Stina Nordmark Nilsson.
- Det är kris nu. Och då måste vi göra det som vi tror är mest effektivt för sysselsättning och jobb, kontrar Anders Borg.

Budgetens förlorare

Inför budgetförhandlingarna hävdade Maud Olofsson, C-ledare och näringsminister, att sänkta arbetsgivaravgifter vore bättre för jobben än extrapengar till kommunerna.
Nu framstår hon som budgetens stora förlorare.
Olofsson ville i går vänta med kommentarer. Centerns ekonomiskpolitiska talesman Roger Tiefensee säger:
- Det är ingen hemlighet att Centerpartiet gärna hade sett en sänkning av arbetsgivaravgiften. Nu fick vi stället framgång med ökad trygghet för företagare och en sänkning av egenavgiften. Det andra får vi ta senare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen