Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Foto: Tobias Schwarz
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Foto: Tobias Schwarz

Borg: Kan bli en stökig höst

Publicerad
Uppdaterad
Förmånligare lån ur EU:s krisfond och ingen bankskatt i det grekiska räddningspaketet.
Det tycktes bli några av resultaten från EU-toppmötet - och fick marknaderna att reagera positivt. Samtidigt är oron kvar.
- Höstmånaderna blir förmodligen stökiga, säger finansminister Anders Borg.
På torsdagseftermiddagen samlades EU-ledarna till möte i Bryssel för att diskutera hur Greklands akuta ekonomiska kris ska lösas på ett trovärdigt sätt.
Enligt ett beslutsunderlag som Reuters hade tagit del av föreslås Grekland och de andra drabbade ländernas lån från EU:s krisfond EFSF bli förmånligare, med en ränta sänkt till runt 3,5 procent från 4,5 procent och med löptider förlängda till 15 år från 7,5 år.
- Det som var viktigt var att man också plockade in Irland och Portugal, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till TT.

"En stökig höst"

På marknaderna reagerade man positivt, bland annat stärktes euron mot dollarn.
Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker bekräftade tidigare på torsdagen att det inte blir någon bankskatt i Greklands räddningspaket. Enligt flera källor diskuterades olika varianter på hur den privata sektorn ska bidra till lösningen av den grekiska skuldkrisen.
- En samlad lösning måste inkludera ett deltagande från den privata sektorn, sade Jean-Claude Juncker enligt Reuters.
Juncker uteslöt inte heller att Grekland tvingas ställa in betalningarna av landets skulder, men han poängterade att allt måste göras för att försöka undvika inställda betalningar.
Finansminister Anders Borg vill inte kommentera de enskilda förslag om åtgärder som förekommit i diskussionen inför EU-toppmötet om hur finansfrossan ska mildras. Han säger sig tro att mötet kan bidra till viss stabilisering och minskad osäkerhet:
- Men det är klart att höstmånaderna blir förmodligen stökiga.

"Risk för Sverige"

Borg betonar att skuldproblematiken inte bara är europeisk, då läget är besvärligt även i USA, och säger att resultatet av EU-toppmötet är viktigt så att inte fler länder dras med i följderna av de grekiska finansproblemen.
- Huvudansvaret måste ju nu ligga på euroländerna, att de visar att de kan stänga in den här problematiken kring Grekland genom att de har ett lite mer långsiktigt perspektiv på hanteringen av Grekland, säger han.
Men även de enskilda medlemsländerna måste ta sitt ansvar, menar Borg.
- Det är en ökad risknivå i världsekonomin. Och det finns risker för Sverige att utvecklingen blir svagare än vad vi tidigare har trott. Det är nog alldeles tydligt.
Vid 18-tiden på torsdagskvällen hade EU-toppmötet ännu inte avslutats och något besked om storleken på nästa räddningspaket för Grekland hade ännu inte offentliggjorts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen