Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borg: Höj fastighetsskatten – tillsammans med SD

Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Borg vill att fastighetsskatten höjs – och att det helst ska göras tillsammans med Sverigedemokraterna. 

Det sa den tidigare finansministern under ett seminarium i veckan, skriver Dagens Nyheter.  

– Jag tycker att det vore en fördel att försöka få in SD i en sådan uppgörelse. Annars får vi ett fastighetsskattepopulistiskt parti på kanten, säger Anders Borg. 

Anders Borg var Sveriges moderate finansminister i den borgerliga regeringen mellan 2006 och 2014

Och det var den alliansregering som Anders Borg satt i som avskaffade fastighetsskatten och i stället införde en lägre kommunal avgift, skriver Dagens Nyheter.  

Men nu är den förre finansministern övertygad om att en höjning av fastighetsskatten behövs.

– Det bästa vore om det kunde göras så brett som möjligt och inkludera alla partier. Annars blir det inte politiskt stabilt, säger han till Dagens Nyheter. 

Under ett seminarium på Handelshögskolan i Stockholm på tisdagen sa Anders Borg att en höjning av fastighetsskatten vore enklare att genomföra om Sverigedemokraterna också ingick i överenskommelsen. 

– Jag tycker att det vore en fördel att försöka få in SD i en sådan uppgörelse. Annars får vi ett fastighetsskattepopulistiskt parti på kanten, sa han enligt DN.  

Kritisk mot januariöverenskommelsen 

Flera skattepolitiska förändringar kommer nu att ske, efter att S, MP, C och L kommit fram till uppgörelsen som ligger till grund för den nya S+MP-regeringen. 

Bland annat ska marginalskatten sänkas, värnskatten tas bort och miljö- och klimatskatterna höjas.

Men Anders Borg är kritisk till att genomföra en reform som bara de fyra partierna i januariöverenskommelsen står bakom. 

– Jag tror att man behöver göra en bredare skattereform. Man behöver inkludera åtminstone hela alliansen eftersom det här är väldigt stora frågor som behöver hanteras under lång tid, säger han till DN. 

Anders Borg tycker inte att sänkt skatt för höginkomsttagare bör betalas av vanliga löntagare och pensionärer. Men samtidigt varnar han för att höja kapitalinkomstskatterna, vilket enligt honom skulle försämra företagsklimatet, skriver DN

Den tidigare finansministern menar att det rimliga i stället är att göra något på fastighetssidan. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!