Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borg: Euro-krisen kan ta sig till Sverige

DEBATTARTIKEL. Anders Borg varnar för en sämre ekonomisk utveckling än väntat på DN Debatt. Foto: EMIL NORDIN Foto: Emil Nordin

Finansminister Anders Borg varnar nu för sämre ekonomisk utveckling än väntat.

I en artikel på DN Debatt i dag lovordar han den svenska ekonomin - men menar att eurokrisen kan påverka även Sverige.

"Samtidigt som vi konstaterar att Sverige står starkt känner vi tydligt av effekterna av skuldkrisen i Europa", skriver Borg.

I dag, när regeringen lägger fram sin höstbudget på riks­dagens bord, skriver finansminister Anders Borg på DN Debatt om tillståndet i den svenska ekonomin.

Han börjar med att konstatera att den svenska ekonomin är en av de starkaste i Europa.

Bnp väntas öka

"Svensk ekonomi har visat motståndskraft. Tillväxten och sysselsättningen har utvecklats bättre än i de flesta andra EU-länder. De svenska offentliga finanserna är i dag bland de starkaste i EU med ett sparande nära balans och en sjunkande skuld, vilket få andra länder kan visa upp", skriver Anders Borg på DN Debatt.

Enligt finansdepartementets prognos som presenteras i dag utvecklas den svenska tillväxten svagt under 2012, då bnp förväntas öka med 1,6 procent. Nästa år bedöms bnp öka med 2,7 procent.

"Bräckliga banksystem"

Men den prognosen kan ­ställas på ända på grund av den ekonomiska situationen ute i Europa.

"Kombinationen av bräckliga banksystem och sköra statsfinanser i flera Euro ­ länder gör att risken för en ännu sämre utveckling dominerar i förhållande till huvudscenariot", skriver finansminister Anders Borg på Dagens Nyheters debattsida.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!