Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borg: Euro-krisen kan ta sig till Sverige

DEBATTARTIKEL. Anders Borg varnar för en sämre ekonomisk utveckling än väntat på DN Debatt. Foto: EMIL NORDIN
Foto: Emil Nordin

Finansminister Anders Borg varnar nu för sämre ekonomisk utveckling än väntat.

I en artikel på DN Debatt i dag lovordar han den svenska ekonomin - men menar att eurokrisen kan påverka även Sverige.

"Samtidigt som vi konstaterar att Sverige står starkt känner vi tydligt av effekterna av skuldkrisen i Europa", skriver Borg.

I dag, när regeringen lägger fram sin höstbudget på riks­dagens bord, skriver finansminister Anders Borg på DN Debatt om tillståndet i den svenska ekonomin.

Han börjar med att konstatera att den svenska ekonomin är en av de starkaste i Europa.

Bnp väntas öka

"Svensk ekonomi har visat motståndskraft. Tillväxten och sysselsättningen har utvecklats bättre än i de flesta andra EU-länder. De svenska offentliga finanserna är i dag bland de starkaste i EU med ett sparande nära balans och en sjunkande skuld, vilket få andra länder kan visa upp", skriver Anders Borg på DN Debatt.

Enligt finansdepartementets prognos som presenteras i dag utvecklas den svenska tillväxten svagt under 2012, då bnp förväntas öka med 1,6 procent. Nästa år bedöms bnp öka med 2,7 procent.

"Bräckliga banksystem"

Men den prognosen kan ­ställas på ända på grund av den ekonomiska situationen ute i Europa.

"Kombinationen av bräckliga banksystem och sköra statsfinanser i flera Euro ­ länder gör att risken för en ännu sämre utveckling dominerar i förhållande till huvudscenariot", skriver finansminister Anders Borg på Dagens Nyheters debattsida.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!