Om 20 år kan Kina ha passerat både USA och Europa och är världens största ekonomi, enligt den tidigare finansministern Anders Borg. Foto: Olle SporrongOm 20 år kan Kina ha passerat både USA och Europa och är världens största ekonomi, enligt den tidigare finansministern Anders Borg. Foto: Olle Sporrong
Om 20 år kan Kina ha passerat både USA och Europa och är världens största ekonomi, enligt den tidigare finansministern Anders Borg. Foto: Olle Sporrong
Den kinesiska framgångssagan är långt i från över. Foto: Løvland, MarianneDen kinesiska framgångssagan är långt i från över. Foto: Løvland, Marianne
Den kinesiska framgångssagan är långt i från över.  Foto: Løvland, Marianne

Borg: Då blir Kina största ekonomin

Publicerad

Den kinesiska framgångssagan är långt i från över.

Om 20 år kan Kina ha passerat både USA och Europa och är världens största ekonomi, enligt den tidigare finansministern Anders Borg.

- Inbromsningen ska inte överdrivas, säger Anders Borg till SvD Näringslivs reporter Gunilla von Hall.

Samtidigt varnar han för att flyktingströmmen till Europa är ohållbar.

Inbromsningen i den kinesiska ekonomin, den europeiska flyktingkrisen, det sjunkande oljepriset och risken för att Storbritannien lämnar EU var några av de hetaste samtalsämnena under den nyligen avslutade toppmötet World Economic Forum i schweiziska Davos.

Anders Borg, vice ordförande i Kinnevik och tidigare finansminister, varnar för att överdriva inbromsningen i den kinesiska ekonomin.

- Landet växer med 6 procent men bidrar med mycket mer än för tio år sedan då man växte med 10 procent, säger Anders Borg till SvD Näringsliv och pekar på Kinas betydelse som en av världsekonomins viktigaste spelare.

 

LÄS OCKSÅ: George Soros dömer ut den kinesiska ekonomin

 

- Klarar landet ännu ett decennium med hygglig tillväxttakt på 6-7 procent är det jämnstort med Europa och USA. Fortsätter det att växa är det förmodligen den största ekonomin om 20 år.

Flyktingkrisen och migrantströmmarnas påverkan på EU- och Schengensamarbetet var en av huvudfrågorna under Davos.

- Flyktingsituationen är ohållbar, särskilt i Sverige med 165 000 flyktingar. Vi har legat på en invandring på 40 000 personer och dimensionerade för det, säger Anders Borg.

Kinneviksdirektören Borg bedömer att Sverige kunna klara pressen av ett mottagande på 75- 80 000 personer. Han tycker att regeringen har gjort rätt som bromsat mottagandet.

 

LÄS OCKSÅ: Kinneviksimperiet står emot Kinafrossan

 

- Man måste temporärt skruva åt systemet så att man kommer tillbaka till hanterliga nivåer. Jag förstår att det är störande för Öresundsregionen men vi har inga alternativ, säger Anders Borg till SvD Näringsliv.

Han är också bekymrad över risken för Brexit, att Storbritannien beslutar sig för att lämna EU.

- En Brexit vore förödande för Sverige, bekymmersamt för Europa och jättedåligt för Storbritannien.

Däremot välkomnar det fallande oljepriset.

- Ett oljepris kring 30 dollar per fat kan vara väldigt tufft i instabila länder. Men i grund och botten är lågt oljepris bra för världen, säger Anders Borg till SvD:s Gunilla von Hall.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen