Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borg: Bra för Sverige att slopa värnskatten

Anders Borg regeringen beröm för slopade värnskatten. Foto: SVEN LINDWALL
Finansminister Magdalena Andersson, S, lämnade över höstbudgeten på onsdagen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förre finansministern Anders Borg berömmer regeringen för det inom delar av S kritiserade förslaget att slopa värnskatten.

– Det är bra att man tar bort värnskatten, det förbättrar företags- och investeringsklimatet, säger Borg till SvD Näringsliv. 

När höstbudgeten presenterades på onsdagen var det framför allt två grupper som framstod som vinnare: höginkomsttagare och pensionärer.

När värnskatten slopas blir det klirr i kassan för de 345 000 svenskar som tjänar 703 00 om året, eller med. Skattesänkning blir från några hundralappar till miljonbelopp beroende på hur välbetald man är.

”Gör det mer attraktivt”

Exempelvis Volvodirektören Martin Lundstedt får sin skatt sänkt med cirka 2,5 miljoner kronor när värnskatten slopas.

Förslaget som framför allt Liberalerna drivit igenom i januariavtalet får kritik för att det ökar inkomstskillnaderna i samhället.

Anders Borg, tidigare finansminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering, menar däremot att det är bra att slutligen skrota värnskatten som infördes ”tillfälligt” 1995.

– Det är bra att man tar bort värnskatten, det förbättrar företags- och investeringsklimatet. Det gör det lite mer attraktivt att vara i Sverige, säger Anders Borg enligt SvD.

Den lägre skatten på höga inkomster behövs för att försvara landets förmåga att behålla och attrahera kompetens, menar Borg som samtidigt förutspår att det blir ”en del spänningar ” på grund av de fördelningspolitiska effekter slopad värnskatt för em som tjänar allra mest kommer att ge.

Efterlyser reformer på arbetsmarknaden

Anders Borg, som själv kunde höja sina inkomster med över 500 procent när han lämnade politiken och gav sig ut i näringslivet, ger regeringens höstbudget godkänt i sin helhet.

Men han är kritisk mot arbetsmarknadspolitiken. Han efterlyser långtgående reformer nu när en lågkonjunktur kan lura runt hörnet.

– Det stora bekymret är att vi har ett integrationsproblem i Sverige, kopplat till hur vår arbetsmarknad fungerar. Och där görs ingenting. Nya åtgärdsprogram har ingen effekt på läget, säger Anders Borg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!