Priserna för bostadsrätter i Stockholm, Malmö och Göteborg fortsätter uppåt. Foto: JOEL NILSSONPriserna för bostadsrätter i Stockholm, Malmö och Göteborg fortsätter uppåt. Foto: JOEL NILSSON
Priserna för bostadsrätter i Stockholm, Malmö och Göteborg fortsätter uppåt. Foto: JOEL NILSSON
Antalet försäljningar av bostadsrätter och villor ökar också jämfört med motsvarande period förra året. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNAntalet försäljningar av bostadsrätter och villor ökar också jämfört med motsvarande period förra året. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet försäljningar av bostadsrätter och villor ökar också jämfört med motsvarande period förra året. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbudet på bostäder är stort. Priset på bostadsrätter fortsätter uppåt i Stockholm, Malmö och Göteborg. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅNUtbudet på bostäder är stort. Priset på bostadsrätter fortsätter uppåt i Stockholm, Malmö och Göteborg. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Utbudet på bostäder är stort. Priset på bostadsrätter fortsätter uppåt i Stockholm, Malmö och Göteborg. Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Bopriser fortsätter stiga i storstäderna

Publicerad

Ingen synlig bostadsbubbla i sikte.

Priserna för bostadsrätter i Stockholm, Malmö och Göteborg fortsätter uppåt.

Det visar den senaste mäklarstatistiken som blev offentlig nu på morgonen.

Hetast är marknaden i Malmö.

Dagens statistik från Svensk mäklarstatistik  antyder ingen hotande bostadsbubbla. Åtminstone inte när man tittar i backspegeln för statistiken när det gäller sålda lägenheter under augusti månad.

Antalet försäljningar av bostadsrätter och villor ökar också jämfört med motsvarande period förra året.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som tagit  fram statistiken som Svensk Mäklarstatstik nu redovisar.

Priset på bostadsrätter uppåt

Priserna på bostadsrätter i augusti fortsätter uppåt, medan villapriserna ligger stilla. 

– Priserna på bostadsrätter har börjat öka igen i Stockholms centrala delar, medan de stått still i länet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Årstakten för bostadsrätter är nu + 7 procent i centrala Stockholm medan den ligger på + 5 procent i övriga delar av länet.

–  Priserna i Malmö ökar fortfarande mest med +2 procent i såväl de centrala delarna som i Stor-Malmö senaste månaden och med en årstakt på rekordhöga + 16 procent respektive +18 procent, säger Per-Arne Sandegren.

 

LÄS OCKSÅ: Annika Falkengrens vinst på villan: 30 miljoner kronor

 

Lite lugnare är i sveriges västra storstad Göteborg med en årstakt på + 8 procent för de centrala delarna och +13 procent för Stor-Göteborg.

Kvadratmeterpriset (medelpriset) i centrala Stockholm låg på 95 462 kronor medan Göteborg noterade 63 697 och Malmö 30 144 kronor per kvadratmeter i medelpris.

Villamarknaden är fortsatt lugn och för helåret inte alls lika het som försäljningen av bostadsrätter. Prisförändringarna är små och några snabb klipp är inte i sikte.

 

LÄS OCKSÅ: Skatteverket: Miljoner svenska villor kan upptaxeras 

 

– Priserna i samtliga storstadsområden var oförändrade den senaste månaden och årstakten är numera något lägre än för bostadsrätter. Genomsnittspriset på de villor som såldes i Sverige under augusti var 3 miljoner medan medelpriset i Stockholm, Göteborg och Malmö var 5,6 miljoner, 4,5 miljoner respektive 3,9 miljoner, säger Per-Arne Sandegren.

Den insamlade statistiken från SCB avslöjar att antalet gjorde bostadsaffärer ökar. Under perioden juni-augusti såldes det sammanlagt  37 500 bostadsrätter och villor jämfört med 31 600 motsvarande period 2016.

 

 

Fakta om prisstatistiken

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Statistiken speglar det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan eftersläpning. 

Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen