Boom för elcyklar efter regeringens premie

Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen.
Foto: CYKELBRANSCHEN
Miljöminister Karolina Skog (MP). Regeringens premie för elcyklar har eldat på intresset.
Foto: / Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

1 februari börjar elfordonspremien gälla.

Sedan regeringens besked i höstas har prognosen för antalet sålda elcyklar fördubblats av Cykelbranschen, som samlar återförsäljare och leverantörer.

– Det är jättelyft, efter beskedet i höstas ökade försäljningen med 400 procent på en månad, säger Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen.

I höstas kom beskedet att regeringen beslutat att 350 miljoner kronor ska betalas ut årligen i en elfordonspremie för elcyklar, mopeder, motorcyklar och vissa fordon för personer med fysisk funktionsnedsättning. Premien kommer att betalas ut mellan 2018 till 2020. 

– Det blir en stor vinst för klimat, luft, trängsel. Det är en dyr produkt, som blir tillgänglig för fler och som är ett komplement till kollektivtrafik, säger Karolina Skog (MP), Sveriges miljöminister.

Premien börjar gälla 1 februari 2018, och bidraget omfattar dessutom fordon köpta från 20 september förra året. Bidraget ger 25 procent tillbaka på fordonets pris, upp till maximalt 10 000 kronor.

Det fick elcykelförsäljningen att slå nya rekord trots att det vanligtvis är lågsäsong under vinterhalvåret för cykelhandlarna.


LÄS MER: Elcykelfebern är här: Så får du ut premien 


– Det är jättelyft, efter beskedet i höstas ökade försäljningen med 400 procent på en månad, säger Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen och fortsätter:

– Vi som tidigare lagt en prognos på 90 000 till 100 000 sålda elcyklar för säsongen 2017/2018 höjde efter premien till 130 000 - 150 000 sålda elcyklar. I mars börjar vi se om vi når upp till prognosen.

Stor vinst för klimatet

Tanken bakom den nya premien är att ge ny teknik en skjuts framåt och att få fler att byta bil mot cykel, menar Joakim Stenberg. 

– Det är många som vill pendla till jobbet. De som är i stan vill kunna ta elcykel till mötet utan att bli svettiga i stället för taxi, säger han.

Det stora ökandet av elcyklar kommer att öka kraven på kommunernas infrastruktur. Det skiljer en del från kommun till kommun hur långt man har kommit i arbetet, men allt fler ser fördelarna med att satsa på cykelfrågor.

– Man måste titta över infrastrukturen för cykelbanor. Att man tar hand om cykelbanorna som vägar, sandar och skottar och plogar så att man tar det seriöst så cykling kan bli reellt alternativ till bilen, säger Joakim Stenberg.

Även stöd till kommunerna

Miljöminister Karolina Skog ser också att kommunerna behöver trappa upp arbetet med att bygga nya och sköta om befintliga cykelleder. Elcykeln kräver nämligen mer plats än en vanlig cykel.

– Eftersom hastigheten blir högre behöver det finnas plats för elcyklister att kunna köra om vanliga, trampande, cyklister. Flera kommuner har börjat bygga bredare och rakare cykelleder, med inspiration från europeiska storstäder och inte minst Holland. En förändring regeringen gjort är att man utökat ett stadsmiljöavtal, ett stöd från Trafikverket, där kommuner nu även kan söka medel för cykelinfrastruktur. Det är helt nytt och vi ser redan nu att kommunerna börjat söka, säger Karolina Skog.

Själv har miljöminister Karolina Skog inte någon elcykel.

– Nej, det har jag inte. Jag har en vikcykel, säger hon.


Elcykelmarknaden växer.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN


Ansökan ska skickas till Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet. För fordon som köptes under 2017 ska ansökan skickas in innan 1 augusti 2018. Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år vid ansökningstillfället. 

Den sökande måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Det går endast att få ett bidrag per person och de första utbetalningarna kommer att ske en bit in på våren 2018. 

Bidraget omfattar 25 procent av priset på fordonet inklusive moms, eller maximalt 10 000 kronor. Allt om elfordonspremien – så mycket får du:

Du får 25 procent tillbaka på fordonets pris, inklusive moms, upp till 10 000 kronor. Det är Naturvårdsverket som hanterar ansökningarna. Du måste ansöka inom sex månader efter köpet och behöver ett kvitto och en handling som styrker cykelns unika ramnummer. Max en person kan ansöka per cykel.


Om fordonet kostar 10 000 kronor får du 2 500 kronor i bidrag

Om fordonet kostar 20 000 kronor får du 5 000 kronor i bidrag.

Om fordonet kostar 40 000 kronor får du 10 000 kronor i bidrag.

Om fordonet kostar 50 000 kronor får du 10 000 kronor, maxsumman, i bidrag.


Elfordonspremien är inte skattepliktig.