Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bonnier ökade sitt operativa resultat

Bonnier News vd Anders Eriksson. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Erik Haegerstrand är vd för Bonnier Groups. Foto: OLLE SPORRONG

Bonnier ökade sitt operativa resultat under 2018 – från 625 till 824 miljoner kronor.

Samtidigt ökade omsättningen och uppnådde 25,7 miljarder kronor – efter att TV4 gjort rekordresultat.

– Årets resultat i våra medieverksamheter är en välkommen förbättring, säger Bonnier Groups vd Erik Haegerstrand.

Bonnier har presenterat sin årsredovisning för 2018. 

Omsättningen ökade från 25,7 miljarder till 26,4. Det operativa resultatet landade på 824 miljoner kronor. Den motsvarande siffran för 2017 var 625 miljoner kronor.

– Årets resultat i våra medieverksamheter innebär en välkommen förbättring, men lönsamheten är fortfarande sammantaget på en mycket blygsam nivå. Viktigare än det enskilda resultatet är två beslut som skapar en plattform för Bonniers framtida utveckling, säger Bonnier Groups vd Erik Haegerstrand i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det första är den i juli meddelade försäljningen av Bonnier Broadcasting till Telia. Affären ger oss en stabil finansiell bas, gör oss till en stark och långsiktig ägare för våra befintliga bolag, och skapar ett helt nytt handlingsutrymme för investeringar i framtida tillväxt. Det andra är vårt beslut att strukturera om Bonnier AB från en sammanhållen mediekoncern med affärsområden, till en företagsgrupp bestående av bolag med ett större mått av självständighet, och med full fokus på – och ansvar för – den egna verksamheten.

TV4:s rekordår: ”Väldigt stolta”

TV4 gör ett succéår och bokslutet framgår det att Bonnier Broadcasting gör ett rörelseresultat på 1027 miljoner kronor, att jämföra med 423 miljoner förra året. Det är en ökning med 140 procent och TV4 gör ensamt ett rörelseresultat på 1,38 miljarder kronor, vilket är rekord för kanalen. 

 – Det här är något vi är väldigt stolta över. I fjol när TV4 passerade 1 miljard anade vi konturerna av en långsiktigt hållbar reklam-tv-affär. Det här är ett ännu starkare kvitto för att vår strategi fungerar och under året har det blivit en slags ketchupeffekt på vårt långsiktiga arbete”, säger Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting till Dagens industri.  

Bonnier äger en rad tidningar, däribland Expressen, Dagens industri och Dagens Nyheter, och har nyligen meddelat att man tillsammans med norska Amedia köper mediekoncernen Mittmedia om affären går igenom Konkurrensverkets prövning.

Så gick det för Bonnier-koncernen 2018

Bonnier Fastigheter gjorde ett resultat på 1,062 miljarder kronor före skatt.

Adlibrisgruppens omsättning ökade med tolv procent, medan EBITA landade på -125 miljoner kronor som till stor del berodde på stora investeringar i IT, utbyggnad av logistikanläggningen och svaga försäljningssiffror i december.

Books ebita-resultat uppgick till 154 miljoner kronor. Nettoomsättningen ökade från 6,274 miljarder kronor till 6,334 miljarder kronor.

 

Broadcasting stod för ett starkt år med ökad vinst på drygt 140 procent och ett operativt resultat på 1,027 miljarder kronor. Omsättningen ökade med tio procent till 8,253 miljarder kronor. 

 

Business to Business ökade sina digitala intäkter och Ebita-resultat uppgick till 104 miljoner kronor. Omsttäningen landade på 1,202 miljarder kronor.

 

Magazines fick ett Ebita-resultat på 34 miljoner kronor. Bonnier Magazines & Brands hade ett tungt år och med minskad prenumeration och nedläggning i Norge, samt kontorsflytt i USA belastade resultatet med omkring 100 miljoner kronor.

 

News ökade antalet digitala prenumeranter samtidigt som totala annonsintäkter minskade. Ebita-resultatet minskade till 159 miljoner kronor.News omsättning gick från 4,89 miljarder till drygt 5 miljarder kronor.

 

SF Studios ökade sina konsumentintäkter under 2018 med 154 procent. Ebita-resultatet förbättrades och landade på 17 miljoner kronor. Omsättningen minskade från 1,389 till 1,256 miljarder kronor. 

 

Venture minskade sin omsättning med drygt 44 miljoner kronor och landade på 358 miljoner kronor. Podcastplattformarna Acast och VR-spelstudion Resolution Games visade särskilt positiv värdeutveckling. 

 

Därtill äger koncernen bokverksamheterna Albert Bonniers förlag och Adlibris. 

Resultatet för affärsområdet Bonnier News, som alltså omfattar bland annat DN, Di och Expressen, blev 184 miljoner kronor. Resultatet är en minskning från 2017 med 119 miljoner kronor.

– Det är en nivå under var vi vill vara och vi hoppas på en stärkt utveckling redan 2019, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News. 

Bonnier News resultat minskade med 119 miljoner 

Antalet digitala prenumeranter växte till 270 000 fram till årsskiftet och 450 000 när man inkluderar digitalt aktiva prenumeranter för papperstidningen. 

Intäkterna ökade från 4,9 miljarder kronor till 5 miljarder kronor. 

– Det faktum att vi lyckades skapa organisk tillväxt är en viktig milstolpe i vår transformation som stärker oss att vår strategi levererar, säger Anders Eriksson. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!