Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkade vd:n får mångmiljonfallskärm

Birgitte Bonnesen får sparken efter krisen i Swedbank.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Hon får 20 miljoner kronor för att lämna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Människor utanför Swedbanks stämma.
Foto: Åsa Asplid

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken från banken efter en tid av extrem turbulens och kursras.

Men Bonnesen går inte lottlös:

Hon får 20 miljoner kronor för att lämna.

LÄS MER: Bonnesen sparkas som vd för Swedbank 

Efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt, en razzia mot huvudkontoret och besked om en brottsutredning om grovt svindleri fick Swedbanks styrelse nog. 

På torsdagsmorgonen, bara timmar före bankens årsstämma, meddelade banken att Birgitte Bonnesen får sparken från posten som vd för Swedbank. 

Några timmar in i stämman röstade man för att ge bankens styrelse ansvarsfrihet för 2018.

Stämman röstade också för att Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen nekas ansvarsfrihet för samma år.

Bild inifrån Swedbanks stämma.
Foto: LÄSARBILD
Längst till höger Anders Karlsson, utsedd till tillförordnad vd, bredvid styrelseordförande Lars Idemark.
Foto: LÄSARBILD

– Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

Men hon går inte lottlös. Enligt Swedbanks årsredovisning har Birgitte Bonnesen rätt till 75 procent av lönen under tolv månader, samt dessutom ett avgångsvederlag på 75 procent av lönen under tolv månader. Birgitte Bonnesen hade en lön på 14,3 miljoner kronor per år, plus övriga ersättningar på 800 000 kronor per år. 


Bonnesen lämnar med miljonfallskärm

Det betyder att Birgitte Bonnesen nu får närmare 22 miljoner kronor för att lämna banken. Om hon kommer att arbeta kvar för banken under sin uppsägningstid blir avgångsvederlaget 10,7 miljoner kronor, men banken skriver tydligt i pressmeddelandet att Bonnesen lämnar Swedbank.

Banken har ännu inte meddelat om Birgitte Bonnesen kommer att arbeta kvar på banken under uppsägningstiden på tolv månader. 

Beskedet att hon får sparken som vd kom efter att tre av bankens storägare meddelat att de kommer rösta mot att styrelsen ska få ansvarsfrihet. Detta samtidigt som det pågår en brottsutredning om obehörigt röjande av insiderinformation, eftersom Swedbank informerade storägare att Uppdrag granskning skulle publicera uppgifter om misstänkt penningtvätt. 

Enligt reglerna för aktiemarknaden ska alla aktörer informeras samtidigt om information som kan påverka aktiekursen.

Så står det i årsredovisningen

Vid uppsägning från Swedbanks sida får Birgitte Bonnesen 75 procent av lönen under uppsägningstiden, som är 12 månader. Utöver det utgår ett avgångsvederlag motsvarande 75 procent av lönen under 12 månader. Avräkning på lön och avgångsvederlag sker om Birgitte Bonnesen erhåller nytt arbete.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!